Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Križ na Rogaški gori

Slovenec: Lani na praznik Kristusa Kralja je blagoslovil štajerski Aljaž g. Cilenšek na Rogaški gori pred številno množico, ...

... ki je prihitela iz cele rogaške dekanije, mogočen spominski križ, ki ga je postavilo verno ljudstvo z združenimi močmi v hvaležen spomin na 1900 letnico odrešenja. Pobudo za jubilejni križ je dal znani prosvetni delavec Polde Vostner od Sv. Križa na Slatini.

Po odobritvi dekanijske duhovščine je začel odbor zbirati prispevke. Proračun je bil 12 jurijev, in ko je bilo zbranih 8, so začeli fantje s kulukom vrh gore. Mesec dni so razkopavali ruševine pred dobrimi 200 leti od strele uničene kapele. V dveh tednih so prikopali do temelja. Dvignili so iz mogočnega nad 1 m visokega kupa opeke in kamenja portatile glavnega oltarja. Tlak za kapelo so spravili iz 2 uri oddaljenih kamnolomov pri Sv. Roku požrtvovalni predniki v višino 900 metrov.
V začetku septembra je bil blagoslovljen temeljni kamen. Na ta dan je prihitelo skoraj 200 fantov iz cele dekanije v štafetnem teku na goro. Prinesli so s seboj puščico z opisom gradnje križa in nabiralne pole. Od misijonskega križa za glavnim oltarjem Sv. Križa so prispeli na vrh v 50 minutah.

V sedmih tednih je bilo delo gotovo. Nad 3 kubične metre peska so morali fantje znositi na ramah iz Poljčan na goro, rabili pa so še preko 2000 kg cementa, dva tedna je bilo treba donašati vodo zidarjem. Skoraj mesec dni je delalo na gori 5 fantov, nadrobili so 22 kubičnih metrov peska, kamenja pa so porabili okrog 30 kubičnih metrov, od tega 9 kubičnih metrov obdelanega. Kljub kuluku in veliki požrtvovalnosti pa so znašali izdatki v gotovini približno 12.000 Din. S ponosom smo zato zrli ob blagoslovitvi kriia na mogočen spomenik, ki ga je postavilo verno, za božjo čast vneto in požrtvovalno slovensko ljudstvo.

Radi romajo okoličani h križu, na katerem se blesti zlati napis. Dušno in telesno okrepljeni se vračajo v dolino k svojemu težkemu poklicnemu delu. Za letos spomladi je nameravano na gori večje slavje. Ko torej zagori kres pred križem na Rogaški gori, vedite, da se tam pripravlja veliko slavje. Naj bi bil ta križ na Rogaški gori nekak poziv slovenskemu ljudstvu, da v letu kongresa v Ljubljani stavi znake rešenja po naših vrhovih, ki naj pričajo o trdni katoliški zavesti Slovencev.

Slovenec, 26. april 1935

26.04.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti