Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 16.04.15

Primorski dnevnik: Srečanje »Prijateljstvo brez meje«; Prijave za junijski izlet v Romunijo do 25 t.m.,...

V nedeljo je Planinski odsek SK Devin v sodelovanju z ZSŠDi priredil 1. Pomladni pohod po stezi Mirka Škabarja od Praprota do Repna. To je nova letošnja pobuda odseka, naslednica, Škabarjevega Memoriala, ki ga lani po 28 letih ni bilo. Velika večina ljubiteljev pohoda ga je pogrešala in zato se je upravni odbor SK Devin odločil, da ga obudi. To je prva spomladanska tura, dolga okrog 12,5 km, s skupno višinsko razliko 1000 metrov ter z vzponom na 17 večjih in manjših vrhov, ki ponujajo čudovite razglede.
Pohoda se je udeležilo 161 pohodnikov. Podčrtati je treba, da je bilo veliko mladih družin z otroci, kar pomeni, da je letošnja pobuda pritegnila nove udeležence, predvsem mlajše generacije. Društev je bilo 18, veliko pohodnikov je zastopalo Združenje staršev OŠ Virgil Šček iz Nabrežine, SK Devin, skupino mladih s kraticami B.R.N.O. SPDT, nekateri so zastopali PZS iz Ljubljane, z Gorjanskega, Ajdovščine in iz videmske pokrajine.
Društveni odborniki so poskrbeli za ureditev steze in novo oranžne markacijske znake, saj se je v dveh letih grmičevje krepko razraslo in mestoma zabrisalo stezo. Prvi pohodnik je prispel v kočo na Rupi v Repen že takoj po 11. uri, kjer so odbornice že pripravljale kosilo (testenine z mesno omako, domače klobase z zeljem, solata in odlične palačinke) in pogostile vse pohodnike, ki so se še dolgo zadržali v krasnem sončnem popoldnevu in v lepo urejenem vrtu lepenske lovske koče, kjer so na svoj račun prišli številni otroci, ki so se lahko mirno igrali in uživali ob prijetnem druženju. V pričakovanju nagrajevanja
so pripravili loterijo s praktičnimi pohodniškimi nagradami, vsi otroci pa so prejeli v dar lesenega skakača, tipične živali, izdelane v delavnicah suhe robe v Ribnici. Predsednik SK Devin Dario Štolfa je s posebnim zadovoljstvom nagradil udeleženca 18 pohodov Renata Grgič. S pokaloma sta bila nagrajena najmlajša pohodnika Mara Briščak in Jurij Franzot ter najstarejša Marija Poropat in Slavko Slavec. Kot najštevilčnejša šolska skupina je bilo nagrajeno Združenje staršev OŠ Virgila Ščeka, ki je prijavilo kar 27 udeležencev. Pri SK Devin si nadejajo množične udeležbe tudi na drugih društvenih pobudah, ki si bodo sledila skozi vse leto. Naslednja je pohod na Kohišče, ki bo v nedeljo, 24. maja.

Srečanje »Prijateljstvo brez meje«

Pri planinskem domu na Sviščakih bo v nedeljo, 19, aprila 2015, še posebno prijetno in veselo. V jutranjih urah se bodo tu zbrali slovenski planinci, člani prijateljskih društev, ki živijo v treh različnih državah ob Jadranu: in sicer člani Planinske skupine K.P.D. Bazovica iz Reke na Hrvaškem, PD Snežnik iz Ilirske Bistrice v Sloveniji ter člani tržaških društev SPDT in Planinskega odseka. ŠD Sloga - ŠK Devin iz Italije. Kot pred desetimi leti, ko je prišlo prav tu do prvega srečanja, si bodo veselo segli v roke in prijateljske vezi se bodo poglabljale in utrjevale. Prvemu srečanju so sledila vsako leto nova in bolj prisrčna, vsako leto izmenično v drugi državi. Poimenovali so jih ..Prijateljstvo brez meje”.
Planinci s Tržaškega se bodo v nedeljo zbrali v Bazovici, pri Kalu oh 7.30. Od tod se bodo z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi kombi Slovenskega planinskega društva Trst, odpeljali mimo Ilirske Bistrice do Sviščakov. Tu jih bodo pričakali domačini, letošnji organizatorji druženja in prijatelji iz Reke. Po uvodnih pozdravih se bodo pohodniki razdelili v dve skupini Pogumnejši se bo povzpeli na vrh Velikega Snežnika (1796 m), najvišjega nealpskega vrha v Sloveniji. Ker je na njegovih pobočjih še veliko snega, je v tem primeru za vzpon potrebna zimska oprema. Druga skupina pa se bo podala na pohod v okolici Sviščakov. Predvidene so 3 oziroma 4 ure hoje. Pohodu bo sledila družabnost in prilika za utrjevanje obstoječih in spletanje novih prijateljskih vezi. Za informacije in prijave lahko pokličete na tel. št, 040 413025 (Marinka).

Prijave za junijski izlet v Romunijo do 25 t.m.

Goriški planinci bodo ob koncu junija in v začetku julija obiskali Romunijo. Poleg kulturnih in turističnih zanimivosti bodo spoznali del goratega območja v Karpatih in se povzpeli na tri vrhove. Prevoz bo z avtobusom. V teku je zbiranje prijav, saj je treba rezervacijo preko agencije potrditi do začetka maja. Društvo prireja izlet v sodelovanju s turistično agencijo Alpetour iz Kranja, vodil pa bog. Janez Pretnar. Koordinacija: Vlado Klemše tel 3317950216/ e- maih vlado.klemse@virgilio. it

Drevi občni zbor

Goriški planinci bodo drevi na skupščini, ki bo v Kulturnem domu v Gorici, ul. Brass, zadostili eni od osnovnih statutarnih obveznosti. Ob 20.30 bo namreč redni letni občni zbor društva. Glavni odbor obvešča, da osebnih vabil niso pošiljali pač pa je bil zbor sklican z objavo v medijih.
 

 

 16.04.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti