Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kaninsko pogorje

Silvo Baznik: Vreme kroji delno tudi našo usodo in tako sva se s prijateljem zmenila in uresničila turno smuko v Kaninskem pogorju.

Zjutraj sem malce prehitel včeraj časovno dogovorjeno srečanje in tako sva že pred pol sedmo uro vozila po gorenjski avtocesti, ki sva jo zapustila pri Hrušici ter se podala do meje z Italijo in naprej v Jezersko dolino. Pripeljala sva ravno pravi čas na sedlo V žlebeh, da sva ujela prvo gondolo do koče Gilberti. S tem sva prihranila dobro uro vzpona po smučišču.

Od zgornje postaje kabinske žičnice sva se napotila proti zahodu po dolini, ki vodi proti sedlu Bela peč. Sprva se zložno vzpenjava, pod sedlom zavijeva proti jugu in strmina se močno poveča. Nadaljujeva po strmin dolinicah do kotanje v vznožju sedla Vršič. Sneg je trd čeprav sije sonce in za boljši oprijem na strmini sva nataknila srenače. Sledi še vzpon proti zahodu in doseževa sedlo na višini 2280 m. Tu so prekrasni razgledi na gore na obeh straneh Reklanske in Jezerske doline. S sedla se povzpneva še na Ramo, nekaj deset metrov višje, kjer je izhodišče za najin današnji smuk. Po odmoru in okrepčilu se spustiva v strmo dolinico pod Pečmi in smučava venomer v smeri vzhoda do strmega pobočja, ki vodi do Prestreljenikovega okna. Tu se obrneva na jug in odsmučava v smeri koče Gilberti a ne greva tja, temveč se spustiva še nižje po strmem pobočju v dolinico pod Prevalo, ki je najin naslednji cilj. Kože ponovno romajo na smuči in prične se naslednji vzpon. Žičničarji so uredili poleg običajne proge s Prevale še rezervno, namenjeno tudi tekačem na smučeh in le ta se kmalu strmo vpne do običajne smučarske proge. Tu stopava skrajno desno, da ne motiva smučarjev in doseževa sedlo Prevala. Na sedlu se obrneva proti jugu in se vzpenjava strmo nad dolino Krnice. Nekaj turnih smučarjev se že spuščajo, nekaj se jih še vzpenja in midva pridno nabirava metre in metre, da se tako skupno nabere kar nekaj kilometrov ... Vzpneva se na Škrbino pod Prestreljnikom na višini 2282 m. Tu najin vzpon zaključiva in si privoščiva drugi počitek. Dosegla sva oba današnja cilja, ki sta na približni enaki višini. Čaka naju le še zadnji cilj, to je povratek v dolino.

S Škrbine smučava po smeri vzpona na Prevalo in od tu po ratrakirani progi do kotanje tekaške proge, kjer smuči romajo na moj nahrbtnik medtem ko jih prijatelj nosi v roki in tako se vzpneva dobrih štirideset višincev do zgornje kabinske žičnice, od koder smučava v dolino po sedaj razmehčanem južnem snegu. Uradno je ta del proge zaprt, ker počasi primanjkuje snega a za turne smučarje ga je danes še dovolj, da prismučamo skoraj do avta. Zadnjih sto metrov je pač potrebno opraviti peške.

Dobre volje in nasmejanega obraza se odpeljeva do Zelencev, kjer grli poplahneva z osvežilno pijačo in nato sledi vožnja v Ljubljano.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti