Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zahodne Julijske Alpe (3.)

četrtek, 23. april 2015, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 1362

SIDARTA: V prvi polovici maja izide tretja, razširjena in dopolnjena izdaja prvega slovenskega izbirnega vodnika po Zahodnih Julijskih Alpah. Avtor vodnika Andrej Mašera

... sodi sodi med najboljše poznavalce teh gora, njegov vodnik iz leta 1998 pa je doživel več ponatisov in izdajo v italijanskem jeziku.

Kaj je novega? Avtor je ažuriral spremembe zadnjih let ter dodal deset novih ciljev in tako skupno število tur povečal na 60 “naj” tur, ki jih te gore lahko ponudijo obiskovalcu.
Knjiga izhaja v večjem formatu in oblikovno prenovljena, še več prostora pa je namenjenega fotografiji, ki si ga eden najlepših delov Julijskih Alp nedvomno tudi zasluži.

Andrej Mašera je s svojim enciklopedičnim znanjem in poznavanjem zgodovine gora prepričal tudi italijansko publiko, saj je knjiga postala referenčni vodnik ljubiteljev gora na obeh straneh meje. V Zahodnih Julijskih Alpah sobivajo Furlani, Italijani, Slovenci in Avstrijci, tukaj so se odvijale velike vojaške zgodbe prve svetovne vojne in rivalstva za gorniško-alpinistična prvenstva teh narodov. Pričujoči vodnik je prav zaradi poglobljenega znanja avtorja precej več kot le suhoparno opisovanje poteka poti. Je kompletno delo, ki bralcu ponudi tudi širši in globji pogled na te, kot je zapisal Tine Mihelič, “razkošno lepe gore”.
Ker je tudi italijanski vodnik že pošel, je v pripravi tudi italijanski ponatis knjige.

Razpon težavnosti sega od prijetnih nedeljskih izletov do zelo zahtevnih ferat in napornih veznih poti. Opisanih je tudi nekaj lažjih plezalnih vzponov, ki jih neplezalec lahko opravi le v spremstvu alpinista ali gorskega vodnika.

Oznake: BIB
eXTReMe Tracker