Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vrh Mrzlega dola (Savinjsko sedlo)

Silvo Baznik: Po sobotnem deževnem dnevu je sledil lep sončni dan, ki smo ga izkoristili za turno smuko.

Zjutraj smo se pripeljali do konca ceste v Logarski dolini in pričeli turo peš s smučmi, pripetimi na nahrbtnike, v katerih je bila celotna zimska oprema.

Ker je priprava na turo malce dolgo trajala, sem se sam počasi podal proti slapu Rinka in preko brvi stopil navkreber. Še vedno počasnega koraka sem se vzpenjal po markirani poti, dosegel naslednjo brv, ki preči vodo nad zgornjim robom slapu in stopil na leseno stopnišče ob levem bregu potoka Savinje. Čez deset minut sem že pri izviru Savinje, kjer je tudi prvi sneg. Prestopim izvir in že sem v bregu. Smuči še vedno nosim in tako pridem na Okrešelj, kjer sedem na klopco pri domu celjskih reševalcev, čakajoč na kolege. Kdor čaka, dočaka, pravi pregovor in tako je bilo tudi tokrat. Celotna ekipa se je zbrala, a ženski del se je odločil za daljši odmor, tako da sva s prijateljem počasi stopila naprej in se povzpela na snežišča pod Tursko goro, kjer sva zopet počakala družbo. Novega snega ni veliko, a kljub temu sta priletela dva manjša plaza iz ostenja Rink, medtem ko je sneg na Mrzli gori lepo miroval. Nadaljevali smo s prečenjem pod prehod, ki vodi v Mrzli dol. V prehodu, imenovanem Prag, smo za nekaj metrov sneli smuči, ker skale gledajo na plan in višje prešli zopet na smuči ter nadaljevali vzpon po lepo zalitem Mrzlem dolu v zatreb doline. Moški del ekipe je tu oprtal smuči, ženski del, ki je prispel malce kasneje, jih je pustil spodaj in povzpeli smo se na Savinjsko sedlo ter na Vrh Mrzlega dola. Dosegli smo višino 2001 m in užili lepe poglede na gore. Z vrha smo smučali z nekaj odrsavanja v zatreb doline.

Od tu sva s kolegom odsmučala po dobrem snegu do prehoda iz Mrzlega dola, kjer sva se odločila za jutranjo varianto ter odsmučala pod Tursko goro. Sledil je daljši odmor do prispetja ostale ekipe. Sledilo je skupno smučanje na ravnico na Okrešlju, kjer je že bila zbrana večja skupina turnih smučarjev in pohodnikov. Po krajšem odmoru smo naredili še nekaj zavojev v gozdu in nato so še zadnjič danes smuči romale na nahrbtnike in peš v dolino.

Turo smo zaključili Nataša, Saša, Katja, Andrej, Rado in Silvo in dobre volje nazdravili srečnemu povratku.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti