Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Že šesto leto za čiste gore

Vseslovenska akcija Očistimo naše gore in planine Zavarovalnice Triglav in Nedelskega dnevnika 

To soboto odprtje ekoakcije na Gospodični v Gorjancih - V petih letih s slovenskih gora in planin prinesli 24 ton smeti - Dolenjski planinci vse aktivnejši

Tik pred vrati je že šesta vseslovenska ekoakcija Očistimo naše gore in planine Zavarovalnice Triglav in Nedeljskega dnevnika. Letošnje odprtje bo na Gorjancih, natančneje pri planinskem domu na Gospodični, to soboto, 18. aprila, ob 11. uri. Tokrat smo se nalašč odpravili na Dolenjsko in v Belo krajino, kjer je planinstvo, čeprav ni visokogorja, čedalje bolj priljubljeno. Dolenjske planince od 9. ure naprej pričakujemo pri Šumečem potoku v Gaberju, kicr bomo začeli nezahteven in prijeten pohod do Gospodične in spotoma še očistili planinsko pot. Vsak udeleženec bo prejel spominsko majico, rokavice in biorazgradljivo vrečko za smeti, na cilju pri koči na Gospodični pa še malico, kjer bo za prijetno vzdušje med drugim poskrbel harmonikarski kvartet domačina Martina Težaka.

Na dolenjskem in belokranjskem območju je sedem planinskih postojank, najbolj obiskan je planinski dom pri Gospodični, kjer se bomo srečali to soboto. Kot dolenjski Triglav omenjajo Mirno goro, ki je visoka dobrih 1000 metrov in je zelo priljubljena planinska točka tudi za gorske kolesarje. Planinski dom na Mirni gori slovi po izjemnem gostoljubju in izjemni kulinarični ponudbi. Nekaj metrov višje leži planinski dom na Kamnem griču (1116 m), ki ga upravlja planinsko društvo Loški Potok. Vse bolj obiskane so tudi Koča pri Jelenovem studencu, Lavričeva koča na Gradišču, Planinska koča na Kamen vrhu in planinska koča pri Sv. Ani na Mali gori. Najbolj priljubljena dolenjska planinska pot vodi na 1178 visok Trdinov vrh (po hrvaško Sveta Gera), ki je najvišji vrh Gorjancev in sploh dolenjskega pogorja.

24 ton smeti z gora

Letos bomo v akciji Zavarovalnice Triglav Očistimo naše gore in planine opremili več kot 70 planinskih postojank po vsej Sloveniji, tudi nekaj visokogorskih, kot so Dom na Komni, Koča pri Triglavskih jezerih, Vodnikov dom na Velem polju, planinsko kočo na Kamniškem sedlu in tudi Triglavski dom na Kredarici. Prav tako bodo naše biorazgradljive vrečke čakale izletnike na vseh zgornjih postajah slovenskih žičnic, ki obratujejo vse leto, na Krvavcu, Veliki planini, Mariborskem Pohorju, na Golteh, na Starem vrhu.

V petih letih, odkar poteka akcija Očistimo naše gore in planine, so ozaveščeni obiskovalci planin in gora napolnili kar 125.000 vrečk, v katerih se je nabralo za skoraj 24 ton smeti. Že samo ta podatek nazorno dokazuje uspešnost naše akcije in to, da so jo predvsem planinci vzeli za svojo.

Tudi letos bomo našo akcijo popestrili z dodatnimi dejavnostmi. Lani smo s pomočjo planincev izbirali najboljšo planinsko malico, na finalu na Pokljuki smo izbrali tudi najboljši planinski zavitek, letos pa nameravamo s pomočjo planincev poiskati najprijaznejše planinske postojanke.

Lani kritična sezona

Seveda vsa leta sodelujemo tudi s Planinsko zvezo Slovenije. Pred začetkom letošnje akcije smo se pogovarjali s predsednikom Bojanom Rotovnikom.

»Želimo si, da bi vaša akcija dosegla tudi vse tiste občasne obiskovalce gora, ki v osnovi niso planinci, da bi dosegla tudi turiste, ki obiskujejo Slovenijo, kajti za prave planince lahko trdim, da so že zelo ozaveščeni. Načelno lahko trdim, da so da nes slovenske gore čiste, še vedno pa imamo težave s smetmi v bližini večjih turističnih središč in večjih mest, torej tam, kjer planinske poti uporabljajo ljudje, ki niso planinci. Upam, da bo ta dobri namen akcije Zavarovalnice Triglav dosegel tudi občasne obiskovalce in da bomo na teh predelih, ki so danes morda še kritični, ugotavljali, da ne bomo imeli več težav s smetmi, ki nikakor ne sodijo v naravo«.

Predsednik Bojan Rotovnik nam je še povedal, da je bila lanska planinska sezona v Sloveniji precej kritična. Najprej je svoje opravil februarski žled, ki je poškodoval skoraj polovico vseh planinskih poti, in potem še slabo vreme, saj toliko dežja v poletnih mesecih ne pomni nihče.

Tone Fornezzi, Karmen Pust Foto: Anže Furlan

 

15.04.2015
 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti