Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smrt na Kazbeku

Umrl eden od najbolj znanih avstrijskih alpinistov - Edi Koblmüller

V Gruziji, pri vzpon na vrh gore Kazbek (5047 m), sta zašla s poti in zmrznila dva avstrijska alpinista.

Le nekaj dni po svojem 69. rojstnem dnevu se je Edi Koblmüller v skupini osmih ljudi vzpenjal proti vrhu gore. Med vzponom se je vreme hitro poslabšalo in pričelo močno vplivati na skupino, v kateri so bili ljudje vseh starosti in fizičnih sposobnosti. Vodniki so se zavedali, da je treba takoj prekiniti vzpon. Celotna skupina se je obrnila in pričela sestopati. 59-letna udeleženka je kaj kmalu pričela zaostajati za preostalimi in se pogosto zaustavljati za počitek. Edi se je odločil, da bo sestopal s to žensko, medtem ko so ostali z vodniki hiteli z gore.

Potem ko so poiskali varno zavetje, so se vodniki z reševalci vrnili po Edija in 59-letno žensko. Vendar so ju (16. aprila 2015) našli zmrznjena in jima niso mogli več pomagati.

Edi Koblmüller je od leta 1968 aktivno sodeloval pri plezanju na najvišje vrhove sveta: v Himalaji, Karakorumu, Hindukušu in Andih. Med njegovimi uspehi je pet osemtisočakov: Čo Oju (1978), Nanga Parbat (1983), Daulagiri (1996, skupaj s sinom Michaelom), Šiša Pangma (1998) in Broad Peak (1999, skupaj s sinom Richardom). Leta 1970 je bil Eddie eden redkih alpinistov, ki so uspeli narediti prvi vzpon na vrh K6 (7282 m), v Karakorumu. Vendar pa za najbolj spektakularen vzpon v njegovem življenju šteje vzpon v veliki in nevarni jugovzhodni steni Čo Oja. To odpravo je Eddie izvedel v »lahkem alpskem slogu« v paru z rojakom Aloisom Furtnerjem leta 1978. Vendar pa je dejstvo, da sta Eddie in njegov soplezalec opravila odpravo brez pridobitve dovoljenj nepalske vlade, botrovalo petletni prepovedi obiska Nepala.

»V tem času je bil ekstremni alpinizem podoben norosti,« je dejal nekoč Edi, ki je ravno v tistem času zapustil delovno mesto gozdarja v Zgornji Avstriji in ustanovil turistično podjetje »Bergspechte«. Leta 2014 je prodal podjetje nemški tour-agenciji »Hauser Exkursionen«.

V alpinizmu je Edi izgubil dva člana svoje družine: njegov sin Michael je umrl leta 1999 v plazu, med plezanjem na sedemtisočak Diran v Pakistanu, njegova žena Elizabeth, s katero je živel 30 let, pa je umrla leta 2003 po padcu v plezalni smeri.
Zdaj je s smrtjo Edija avstrijski alpinizem izgubil enega od svojih največjih višinskih plezalcev ...

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti