Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Proslava triglavskega pevca na Šmarni gori

Jutro: Kdo se ne spominja prijaznega dušnega pastirja z Dovjega v skrajnem kotu naše Gorenjske, ki je vse svoje življenje živel in delal za slovenske planine in slovensko pesem!

Ko se je hotel nemški Alpenverein popolnoma vgnezditi v Julijskih Alpah, je bil Aljaž prvi in tudi edini ki je s sistematičnim delom reševal najlepše postojanke Triglavskega pogorja, zidal koče, domove, kapelico, stolp, zavetišča, pota itd., vse z idealnim namenom: Naše planine morajo ostati tudi na zunaj slovenske.

Kakor je ljubezen do narave zadeva srca, tako je pesem naša srčna stran. Planine nad vse, pa tudi slovensko pesem je ljubil pokojni triglavski župnik v resnici nad vse. Prva obsežna slovenska pesmarica, ki se je v več ko stotisoč izvodih razširila med slovenskim narodom, pesmarica Mohorjeve družbe, je Aljaževo akademskega kiparja Toneta Kralja. Pod likom neumrlega triglavskega župnika, ki oprt na svojem cepinu z vedrim, veselim licem gleda v slovenski svet je napis: Glasbena Matica Jakobu Aljažu. Pod tem napisom pa je stih, ki ga je spesnil naš Oton Zupančič:

Triglavski župnik, ljubil si višine,
po njih si romal, molil, pesmi pel,
premnogo src za njih lepoto vnel,
zdaj Ti hvaležne hranijo spomine.

Glasbena Matica pripravlja Aljaževo proslavo na dva dneva, in sicer bo v petek 10. maja zvečer ob 20. uri v Filharmonični dvorani Aljaževa akademija. Kot govornik za ta večer je naprošen najboljši prijatelj pokojnega Aljaža, znani planinski pisatelj profesor Janko Mlakar. Pevski zbor Glasbene Matice in Slovenski vokalni kvintet pa bosta izvajala vrsto Aljaževih moških in mešanih zborov. Poleg tega bomo slišali ta večer novo slovensko uverturo za godalni orkester, delo skladatelja L. M. Škerjanca, ki jo bo pod njegovim vodstvom izvajalo orkestralno društvo Glasbene Matice.

Na šmarni gori bo Aljaževa proslava v nedeljo 12. maja. Na sporedu je slovesno potrkavanje, cerkveno opravilo z govorom, ki ga bo imel stolni dekan dr. Fran Kimovec, odkritje spominske plošče in Aljažev koncert. Šmarna gora, ki je gotovo ena naših najbolj priljubljenih izletnih točk, bo ta dan gotovo privabila na svoj vrh na stotine vnetih častilcev Jakoba Aljaža.

Jutro, 20. april 1935

20.04.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti