Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Suha grapa

AO Cerkno - Marko Leban: Še ena prvenstvena v Rodici; ocena M4/40 st., 250 m

Že v petek, 3. aprila, sva se z Silvotam mudila v Vipavi. V Veliki drči sva prste pretegovala v Spodnjem razu (V-/III, 175 m) in Kameli (V/IV/II, 120 m).

Včeraj, 6. aprila, pa sva se z Stano namenila na Rodico. Ob napovedi negativnih temperatur sva verjela, da bodo razmere OK. Tako je tudi bilo.
V želji ponoviti kakšno od po večini Radotovih grap, se zapodim kar v Skrito lepotico, ki si to ime resnično zasluži. Na vrhu skalnega skoka, kjer stopiš že na vršnji greben dohitim Jožeta M. in Andreja L., ki sta priplezala po desni (?) grapi. Po krajšem klepetu se vsi spustimo po Sestopni.

Imel sem željo še nekaj splezat, zato kaj kmalu na vrhu Centralne pozdravim Metko in Matjaža. Po Direktni (tokrat ne na greben ampak z grebena) sem se povzpel še po Runži na sam vrh Rodice, kjer se je kar trlo turnih smučarjev. Ker sem skozi po malem opazoval, kje poteka Osamljeni macesen, sem videl še marsikaj.
Tako se manj kot sto metrov predenj zavije steza z grebena na južno pobočje usmerim po neizraziti grapi levo navzdol. Že po petdesetih metrih ti nadaljevanje prekine kar zajeten skalni skok, ki ga preplezam po desni (gledano dol). Nadaljevanje lažje a ne dolgo, saj se grapa, ki je bila brez snega, spusti strmo navzdol. Redki šopi trave so prej izjema kot pravilo. Posamezni krajši in daljši detajli zahtevajo plezarijo težavnosti okoli M4, navzdol pa je zgledala situacija še bolj napeta.
Zadnji izstopni metri v snegu na stezo, ki vodi na Rodico, pri večji skali ob njej.

Prav takrat je zazvonilo poldne in sem si rekel dost mam. Tudi Stana se je že nekaj časa martinčkala malo nižje, tako da sva po krajšem počitku odšla v dolino.

Pravijo, da je alpinist človek, ki išče težave in je srečen, če jih ne najde. Jaz sem jih tokrat našel, :wink: Verjamem pa, da bo prihodnjo zimo, ko bo meter snega, grapa za vriskat.

Seveda sem videl še kakšno možnost … nekaj od tega je Rado naredil danes. Včasih se mi zdi, da smo kot Rossi in Markez, ko se borita za prevlado v prijateljsko-rivalskem duhu, na koncu pa si vedno čestitamo. In tako je prav.

07.04.2015
Suha grapa M4/ 40st. 250m-prvenstvena


G-L (07.04.2015) Peči: Rodica - Rado Lapanja, 2 prv.

 

4 komentarjev na članku "Suha grapa"

Franci Savenc,

Friko, 8. april, 11:46 - Peter Mikša: Preko 10 prvenstvenih smeri za Cerkljane = http://www.friko.si/index.php/alpinizem/2673-cerkljani

Dejavni v "svojih" gorah! / Cerkljani so bili letošnjo zimo zelo dejavni v Bohinjskih gorah, predvsem v tistih nad Baško grapo in tam preplezali tudi kup prvenstvenih smeri. V začetku marca je Marko Leban v severnem ostenju Viševnika med sestopom preplezal novo smer Pamir, le nekaj dni kasneje pa v Mahavčku še smeri Frika in Čaramonka. Ni minilo dosti, ko je bil spet v hribih in ob naslednjem obisku na spisek prvenstvenih dodal še dve novi - Jelenov rog in Škratovo v Rušnem vrhu. Za zaključek je že v aprilu v Rodici preplezal še Suho grapo.

Ni pa bil v teh dneh dejaven le Marko, tudi Rado Lapajna in Tone Črv sta prvenstveni beri pridodala svoj standarni del. Najprej sta preplezala Levo grapo v Rušnem vrhu, nato pa v grebenu med Rodico in Novim vrhm kar tri: Direktno na greben, Skrito lepotico in Sestopno direkt. Rado je nato Toneta zamenjal najprej z Markom Makucem in v Rodici sta preplezala Centralo grapo, nato pa mu je družbo delal Tadej Skvarča s katerim sta prav tako v Rodici preplezala dve novi liniji, Levi odcep in Levo grapo.

Vir in fotografija: aocerkno.com. + fotografija in povezave na objave posameznih smeri.



Luka Ambrožič,

Čestitam za ves trud v tej suhi zimi in suhih grapah Peči.

Naj dodam, da sem to grapo(Suha grapa) pred leti (2012) že plezal po točno takšni liniji kot je zarisana.

Še moj prispevek, ki sem ga takrat objavil. http://razmere.turni-klub-gora.si/RazmereFrame.php?F=Tmp/tmpMenu922479.html Žal je zelo šlampasto napisano, kot sem zadnje čase tudi sam, saj sem mnoge od grap, ki ste jih letos plezali že prelezel v prejšnih letih, pa nisem bil toliko da bi posredoval informacije za Primorske stene. hm..


Luka Ambrožič,

http://razmere.turni-klub-gora.si/RazmereFrame.php?F=Tmp/tmpMenu922479.html

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti