Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Korošica, Vrtača

AO Kranj - Janez Nastran: V soboto smo hiteli na Korošico, da nas ne bi ujela megla. Uspeli smo. Pri koči pa presenečenje - nismo mogli vstopiti.

En talent ni popolnoma zaprl vrat predprostora, zato je bilo zadaj napihanega meter snega. Ko smo le nekako uspeli s cepinom zorati, da je nekdo vstopil in odkidal še preostali meter, smo se naselili. Da ni bilo dolgčas, smo na zunaj koče še dva mestra globoka okna odkidali, da smo imeli v zimski sobi še preveč svetlo.
Do večera se je prijetno ogrelo, zunaj pa tuga. Ker je bilo rečeno, da se v nedeljo šele dopoldne začne jasniti, smo suvereno spali do devetih. Kljub temu, da je v okolici veliko raznolikih ciljev, se nismo lotili nobenega in se odpravili nazaj v dolino. Veter je bil premočan in meglice se niso tako (hitro) razkrojile, kot bi si želeli. Smučarsko sicer ne zanimiva tura je ob lepšem vremenu zelo lepa za potepanje.

Po poti nazaj so nas spremljale snežne plohe, ki so bile skupaj s soncem prav romantične. Sneg je mestoma napihan in nevaren za plaz. Nižje, že v gozdu pa prava smučarska poslastica s trdo podlago in nekaj centimetri pršiča, da se je spet dvignilo povprečje ture. Planina Podvežak je še vsa pod snegom, ne bo pa več dolgo. Tudi cesta povsem do izhodišča ni še prevozna - parkirali smo okoli dva kilometra nižje.
Smučati po cesti je z nekaj prekinitvami možno do avta.

V nedeljo je Ivan hotel grapo, jaz pa smučat, pa sva naredila oboje. Šla sva na Vrtačo po Y grapi, sestopila/smučala pa po Južni grapi. Razmere fenomenalne! Tako za vzpon, kot za smučanje. Stric Mraz, radi te mamo!
Y je sicer splazen, zato za smučanje ni zanimiv, je pa idealno za hojo. Vmes je sicer manjši skokec, ki je še vedno zalit in ne dela težav, nad njim pa je že nekoliko manj snega in se spodaj čuti skale. Južna grapa ima na eni strani trdo podlago, na drugi strani pa trdo podlago in ravno prav napihanega snega, ki se ne lomi in ne plazi. Za smuko tako lahko izbiraš pršičast občutek ali pa "steptano smučišče".

Po poti proti Vrtači/Suhemu ruševju je krajši kopen odsek. Smuka se zaključi na "keglišču" - plazovini pri markirani poti. Med borovci se verjetno da smučati do Završnice, ampak imaš do Zelenice nazaj potem nekoliko več vzpona.
Do otoplitve bodo razmere še nekaj časa OK.

07.04.2015


A je free beer? -Ne, samo meter snega za vrati :)

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti