Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Peči: Rodica

AO Cerkno - Rado Lapanja: Ni mi dalo miru, dokler nisem splezal še ti dve liniji, ki so po mojem mnenju povsem naravne in so še ostale od minulih dni, ko se je

... tu okrog Rodice plezalo skoraj vsak dan in praktično same prvenstvene.
Še enkrat se moram zahvaliti Petru, ki je s svojim raziskovanjem Primorskih sten, pravzaprav omogočil vse te vzpone. Kdo bi sicer vedel, kaj je splezano in kaj ni.

Tokrat je bil z mano Tadej Škvarča in za razliko od minulih dni, je bilo kar mraz, v vrhovih pa je razsajal močan veter. Najprej sva vstopila v Sestopno grapo in na višini 1600 metrov zavila levo (zato Levi odcep) v sprva neizrazito grapo, ki pa se kmalu izraziteje razvije in je dvojčica vsem ostalim grapam tule. Torej, uživaško, lepo plezanje do naklonine 45 stopinj, praviloma v zadnjih sto metrih. Na grebenu pa bog ne daj, da bi pogledala na severno stran. Burja je s tako močjo pihala, da sva se raje držala nekoliko nižje v območju planinske poti po kateri sva se pridružila najinemu naslednjemu cilju.

Ko se na pristopu do grap, planinska pot, ki pelje na Rodico, izvije iz gozda in zavije okrog grebena, ti zagotovo pogledi najprej potegne v smer izrazite grape, ki je še povsem v snegu in se nahaja nekoliko levo od Runža grape. To je bil najin naslednji cilj.
Smer sva imela namen splezati v sestopu, saj ni obetala velikih težav. Na grebenu, kjer se Macesnova smer spusti navzdol, sva midva zavila levo v smeri grebena, ki pelje do te grape in se ob njem spustila do točke, kjer se grapa priključi grebenu. Težav res nisva imela in kmalu sva stala pod njo, praktično že na planinski poti.
Na izteku grape sva naletela na Lebanove sledove. Tu je tudi on včeraj zaključeval neko novo smer v sestopu, pa bo več sam sporočil.

07.04.2015
Levi odcep (M2,30-45,300m),Leva grapa (M2,35-45,250m) Rodica,Peči-prvenstveni smeri


rjava - Osameli macesen, oranžna - Leva grapa, modra - Runža grapa, rdeča - Direkt na greben, zelena - Centralna grapa, vijolična - Levi odcep, rumena - Sestopna, roza - Skrita lepotica


G-L (07.04.2015) Suha grapa - Marko Leban 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti