Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.04.2015

Ponekod zelo dobre razmere

Dejavnosti v velikih stenah letos ni veliko in do poletja ter prvih resnejših vzponov v kopnih smereh je najbrž tudi še ne bo. Pomlad, ki jo ljubitelji strmega smučanja navadno željno čakajo, ne bo radodarna z dobro zasneženimi linijami. Nizke, manj strme stene in najizrazitejši prehodi z vrhov bodo mogoče koga le spustili čez. Za resnejše stene pa bo potrebno počakati na naslednje zime, tako da na tem področju ni pričakovati pomembnejših novosti. Plezanje v plezališčih in priprava na poletno sezono so vedno bolj v ospredju. V gorah je bilo kar nekaj vzponov opravljenih v širše sicer manj poznanih stenah, ki pa poznavalcem nudijo obilo užitka in precej še neodkritih prehodov.

Vrnimo se k vzponom za  poznavalce. Benjamin Ravnik (AO Jesenice) je v ostenju Petelina v Mežakli preplezal dve novi smeri. V torek, 30. aprila, je preplezal Grapo v levem delu Petelina. Grapa je bila mestoma še zasnežena. Ocenil jo je s IV/II-III, 400 m, mestoma izpostavljeno. V nedeljo, 5. aprila, je preplezal Grapo za stolpom. Ocenil jo je s 30-40°, 400 m.
Cerkljani so letos opravili že kar lepo število vzponov v Pečeh nad Baško grapo. 3. aprila je Rado Lapanja (AO Cerkno) s soplezalcem plezal v Rodici. Južne stene tod nudijo odlične razmere, pogoj je le zgodnja ura. Omenjena akterja sta bila zjutraj pridna in za nagrado v odličnih razmerah preplezala novo smer. Poimenovala sta jo Centralna grapa. Tudi Marko Leban in Toni Groblar (oba AO Cerkno) sta v začetku tedna plezala v tej steni. Prvenstvena ni bila, se je pa z objavo nekoliko razjasnilo, kaj vse se je tam že počelo.
Odlične razmere so se našle tudi drugod. Spet je dobila obiske članica skupine Špičja nad Trento Grapa v Kuku, ki sicer ne spada med pogosto izbrane cilje. Plezala sta jo člana Freeapproved. Turo sta z vrha grape nadaljevala po grebenu do Travnika, s katerega sta nato sestopila nazaj v dolino. Kljub dobrim razmeram v marsikateri smeri so se našle tudi takšne manj zaželjene. Veter je ponekod kljub majhni količini snega nastavil pasti, ki v strmem terenu lahko hitro pripeljejo v težave. Nekaj takšnih je bilo v steni Durc...>

Razstava

Slovenski planinski muzej vabi na odprtje likovne razstave Danila Cedilnika - Dena Devetinpetdeset odtenkov sivomodre, ki bo v petek, 10. aprila, ob 19. uri. Vabljeni...>

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

 

 

Grapa v levem delu. Vir: Benjamin Ravnik

Grapa za stolpom. Vir: Benjamin Ravnik

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti