Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Letna konferenca planincev iz Gorij

Železar: V petek, 12. aprila, je bila redna letna konferenca planincev Gorij.

Bližina Julijskih Alp je vzpodbudila gorjanske planince, da so že leta 1929 ustanovili svoje planinsko društvo. Danes je v Planinsko društvo Gorje včlanjenih 805 planincev, od tega 107 mladincev in 114 pionirjev. Društvo skrbi v poletni sezoni za visokogorski postojanki pod vrhom Triglava, in sicer za dom Planika in povečano kočo na Doliču.

Oskrbnica v domu Planika je že petnajst let Francka Pretnar, ki ji je lansko sezono pomagala še mlada Ivanka Bobnar, v koči na Doliču pa je že peto leto Ivanka Jelen, v pomoč ji je lani bila mlada Simona Pretnar. Število obiskovalcev iz leta v leto nekoliko upada, saj se draginja pozna tudi v planinarjenju, posebno drag je prenos jedil, pijač in drv v te visokogorske postojanke. V lanskem letu so obe postojanki zaradi visokega snega odprli šele devetega julija in sta bili odprti le do četrtega (Planika) in devetega (Dolič) oktobra.

Kljub manjšemu obisku v obeh postojankah je bilo poslovanje uspe¬šno, kar je bilo razvidno iz poročil blagajnika društva Franceta Pretnarja. Kočo na Doliču so že pred leti povečali, tako poleg lepe restavracije nudi tudi 80 ležišč, notranjost doma Planike pa bodo prenovili še pred letošnjo poletno sezono. Redno letno konferenco je vodil predsednik društva Lojze Jan. Konferenci je zaželel ustvarjalno delo tudi Tone Bučar, delegat Planinske zveze Slovenije, ki je častni član gorjanskega planinskega društva in predsednik nadzornega odbora pri Planinski zvezi Slovenije. Društvo je na tej konferenci razvilo tudi nov prapor.

Zanimivo je bilo tudi poročilo markacista Albina Jakopiča o obsežni obnovi markacij. Obnovili so tudi kline in žične vrvi ob nevarnih pristopih. Pri tem delu so se posebno izkazali mladi alpinisti, ki jih je zelo aktivnih v gorjanskem društvu kar štirinajst. Alpinisti so poleg poletnih plezalnih tur opravili tudi več zimskih plezalnih tur v naših in tujih gorstvih.

V preteklem zimskem obdobju je PD Gorje organiziralo kar štiri predavanja o našem in tujem gorstvu, spremljana z barvnimi diapozitivi. Podobna predavanja načrtujejo tudi v prihodni zimi. Predavanja o gorah je imel v gorjanski osnovni šoli tudi Jaka Čop z Jesenic.

Ob koncu konference sta častni predsednik PD Dovje-Mojstrana Gustl Delavec in predsednik tega društva Stane Koflar podarila sliko triglavskega pogorja 85-letnemu Matiju Klinarju, ki je dolga leta uspe¬šno vodil gorjanske planince. Nato je ob glasbi in barvnih diapozitivih pokazal gorjansko in triglavsko področje in cvetje v njem Janko Kunšič iz Grbača.

Jože Ambrožič
Železar, 18. april 1985

   Železar

 

 18.04.1985

Jlib.si

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti