Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimski alpinistični tečaj na Velem polju

Železar: V času od 4. do 11. aprila je bil izveden v Vodnikovem domu na Velem polju zvezni zimski alpinistični tečaj, katerega je po nalogu Planinskega Saveza Jugoslavije organizirala Planinska zveza Slovenije.

Tečaja se je udeležilo 24 tečajnikov in to: 16 iz Slovenije, 3 iz Hrvatske in 3 iz Bosne — Hercegovine ter 2 iz Srbije. Tečaj je vodil Janez Krušic s pomočjo 11 inštruktorjev, od katerih je bilo devet članov alpinističnega odseka Jesenice, eden iz Mojstrane, eden iz Radovljice in eden iz Izole.

Vsi udeleženci tečaja so krenili v nedeljo iz Kovinarske koče v Krmi, kjer so prenočili, do Vodnikovega doma na Velem polju. V ponedeljek so izvedli skupni smuški pohod na Jezerski Stog, spotoma pa se seznanili z zimsko plezalno tehniko. Popoldne so bile praktične vaje plezanja v pečevju nad domom. V torek so že s svitanjem krenile naveze pod vodstvom inštruktorjev na plezalne vzpone v Mišelj vrh, Tošc in Vernar. Popoldne so bila predavanja o reševanju iz plazov in o zimski opremi alpinista.

V sredo so se vsi udeleženci tečaja povzpeli na vrh Triglava s Kredarice, Planike ali iz Škrbine ob Rjavcu. Tura je zahtevna, vendar je bilo vreme zelo lepo, sneg pa primeren za hojo. Zvečer je bilo predavanje o težavnostnih stopnjah in meteorologiji.

V četrtek so posamezne naveze osvojile vrhove nad Velim poljem. Tri naveze so izvršile prvenstveni zimski vzpon po zahodni steni Trapeca (Veliki Draški vrh). Na povratku okoli Tošca jih je ovirala megla, sneg in odjuga. Zvečer je sledilo predavanje o objektivnih in subjektivnih nevarnostih v gorah.

V petek še je žal vreme skvarilo, snežilo je ves dan. Kljub temu se ni zapravljalo časa. Na plani Velega polja so se tečajniki seznanili z gradnjo igluja, vežbali so zimsko plezalno tehniko, sodelovali so pri reševanju ponesrečenca izpod plazov, vež¬bali prevoz ponesrečenca z Akia čolnom in spojnim ogrodjem. Zvečer je sledilo predavanje o prvi pomoči praktično in o zgodovini zimskega alpinizma.

V soboto se je vreme izboljšalo, da so lahko vsi udeleženci izvedli vzpon na vrh Kanjavca, od koder so imeli lepo smuko nazaj na Velo polje. Zvečer je posredoval Blazina popotne vtise iz odprave PZS v letu 1964 v Ande.
V uradnem zaključku se je nato priznalo sedmim te¬čajnikom naziv aspiranta za inštruktorje zimskega alpinizma, ki so s tem dosegli tudi pogoj za udeležbo v odpravah v Centralne Alpe. Osem tečajnikov je uspešno zaključilo nadaljevalni tečaj, devet udeležencev pa je uspešno opravilo zimski začetniški alpinistični tečaj. Razveseljivo je, da je od vseh tečajnikov bila kar ena tretjina alpinistk, ki skoro niso zaostajale za fanti. Skromni družabni večer je še bolj utrdil prijateljske vezi med slovenskimi tečajniki in inštruktorji ter tečajniki ostalih republik.
Še pozno v noč je nato odmevalo na Velem polju bolj ali manj ubrano petje gorniških in narodnih pesmi.

Nedelja, 11. aprila! Krasen sončni dan. Vsi udeleženci tečaja so se odpeljali iz Bohinjskih vratic v čudovitem smuku v dolino Krme. Nasmejani, porjaveli od sonca in vetra so se na večer poslavljali novi znanci na jeseniški postaji, preden so se vrnili na svoje domove. Da je bil tečaj izveden tako uspešno, kvalitetno in brez najmanjše nezgode, je poleg dobrih vremenskih in snežnih prilik največja zasluga dobrih sposobnih inštruktorjev, ki so večinoma člani našega kolektiva.

Železar, 17. april 1965

   Železar

 

 17.04.1965

Jlib.si

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti