Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jeseniški alpinisti vzgajajo mlade kadre

Železar: Plezalci in alpinisti z Jesenic so cenjeni in iskani kot predavatelji, inštruktorji, vzgojitelji tudi v številnih drugih mladinskih in alpinističnih odsekih.

Pomembno vlogo imajo tudi v naši nacionalni plezalni alpinistični šoli v sklopu Planinske zveze Slovenije.

Ciril Praček, priznani odlični plezalec, alpinist, smučar in gorski reševalec, je pred kratkim vodil zelo uspel tečaj visokogorskega smučanja na Planini na kraju. Brez dvoma so se udeleženci od priznanega strokovnjaka lahko veliko naučili.

V prvi polovici aprila bo Janez Krušic vodil zvezni zimsko-alpinistični tečaj na Velem polju pod Triglavom. Sredi poletja pa bo plezalni tabor v zapadnih Julijskih Alpah (skupina Viša, Montaža in Mangarta) vodil znan alpinist in gorski reševalec Uroš Župančič. Janez Krušic pa tudi zvezni alpinistični tabor v zahtevni skupini Ortlerja in Bernine, ki bo sredi poletja.

Mladi plezalci in alpinisti se z veseljem in v velikem številu prijavljajo v plezalne šole, tabore in tečaje, ki jih vodijo naši starejši in izkušeni plezalci ter alpinisti. S tem je dano našim sodelavcem najvišje priznanje, poleg tega pa predstavljajo tudi jedro predavateljev v naši nacionalni plezalno - alpinistični šoli. Praček, Krušic in Župančič so kot priznani strokovnjaki zadolženi, da za to šolo sestavijo skripto za posamezne teme: tehniko smučanja, tehniko plezanja in alpinizma, nevarnosti gora in zgodovina domačega ter svetovnega planinstva in alpinizma. Prepričani smo, da bodo častno in uspešno opravili odgovorno zaupano nalogo. Prav pa bi bilo, da bi prvo in glavno skrb posvetili tudi načrtni vzgoji mladih jeseniških plezalcev in alpinistov, ki naj nadaljujejo velike tradicije jeseniških gornikov, ki so v preteklosti predstavljali vrh slovenskega in jugoslovanskega alpinizma.


Železar, 3. april 1965

   Železar

 

 03.04.1965

Jlib.si

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti