Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Strašen zločin pri Sv. Primožu nad Kamnikom

Slovenec: Brat ubil brata z vilami in potem zažgal še hlev
Kamnik, 13. aprila.

V prijazni gorski vasici Praprotno pod Sv. Primožem, znani turistom in smučarjem, ki posečajo Veliko Planino, stoji domačija Franceta Prekleta.

Leta 1920 se je poročil z Marijo Slatner od Sv. Ambroža, občina Cerklje pri Kranju. Do leta 1931 je bil zakon srečen, v hiši je vladal mir. Tega leta je mož zaznal, da žena ljubimka z njegovim bratom Antonom. Od tega časa je vladal v hiši kreg in sovraštvo, gospodarstvo je šlo rakovo pot. Prav Anton pa je hujskal Franceta, da ima brat Miha razmerje z njegovo ženo. Da bi rešil domačijo, je prepisal polovico posestva bratu Antonu. Od tega časa je vladalo v hiši še večje sovraštvo in bivši gospodar France je bil takorekoč brez vsakih pravic, kar je v njem vzbujalo sovraštvo, ki je prišlo letošnjega 27. januarja do vrhunca.

Popoldne istega dne je brat France dobil na senu nad hlevom spečega brata Antona. Pravi, da ga je v hipu popadla neka silna jeza, zagrabil je za gnojne vile in udaril z njimi brata po glavi. Ta se je le malo stresel in France je odšel v hišo. Vendar mu vest ni dala miru in je še pred mrakom odšel na hlev pogledat, kaj je z bratom. Videč, da je mrtev, je odšel zopet v sobo, vendar ni imel miru in je premišljal, kako bi zabrisal sled. Sklenil je še to noč zažgati hlev. Ko je odbila ura v Stranjah polnoči, je zažgal hlev z vžigalicami na več krajih in odšel v hišo spat za peč. Čez nekaj časa se je domači hlapec prebudil in opazil, da gori hlev. Hiteli so gasiti in reševati živino. Od tega dne so pogrešali brata Antona. Za pogrešanim bratom Antonom ni bilo najti sledu. Vestni kamniški orožniki pa so do sedaj skrbno poizvedovali.

Zadnje čase pa so se širile med ljudmi razne govorice in včeraj so aretirali kamniški orožniki Franceta, njegovo ženo Marijo in brata Miho. Zaenkrat žena Marija in brat Miha nočeta ničesar vedeti. Brat France pa je po daljšem oklevanju izjavil v smislu gornjega našega poročila ter dodal še sledeče: Naslednji dan po požaru so ljudje brskali po pogorišču. Brat France se je bal, da bi našli zgorelo truplo. Proti večeru je poiskal kosti ubitega brata in jih zakopal 150 metrov od hleva. Tam je sedaj zorana njiva in preiskava do sedaj še ni mogla najti kosti. Gornje izjave je France priznal prostovoljno včeraj pred pričami, danes pa zopet vse taji.

Preiskava se z vso vnemo nadaljuje, upamo pa, da se bo našim orožnikom v najkrajšem času posrečilo stvar popolnoma razjasniti.

Slovenec, 14. april 1935

14.04.1935

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti