Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dr. Henrik Tuma umrl

Slovenec: Ljubljana, 10. aprila
Danes je na svojem stanovanju v Fügnerjevi ulici umrl znani ljubljanski odvetnik dr. Henrik Tuma.

Pokojnik si je v slovenski javnosti pridobil sloves kot politik, kot jurist, kakor tudi planinec, folklorist in etimolog. Pred dnevi še krepak in kljub svojim visokim letom čvrst mož, je prejšnji teden nenadoma obolel. Zaradi prehlada se je v petek v svoji pisarni naenkrat zgrudil ter je bil prepeljan na svoj dom. Zdravniki so ugotovili nevarno pljučnico, kateri je danes ob 10. dopoldne podlegel.

Rodil se je leta 1858 v Ljubljani. Študiral je najprej učiteljišče ter je poučeval na nemški meščanski šoli v Trstu. Zasebno pa je študiral še dalje ter je napravil gimnazijski izpit, nato pa je na Dunaju študiral pravo. Služboval je kot sodni avskultant in kot sodnik v Tolminu, Gorici in Trstu, nato pa je prešel v advokaturo ter je bil dolgo let odvetnik v Gorici. Ob zaključku vojne se je udeležil tudi važnih političnih akcij kot član goriškega narodnega sveta. Strankarsko je bil v začetku pri narodnonapredni stranki, toda že zgodaj se je priključil socialistični stranki. Izvoljen je bil pred vojno tudi v goriški deželni zbor. Po italijanski okupaciji Primorja se je živahno udeleževal političnega življenja v socialistični stranki. Po nastopu fašizma pa se je moral izseliti iz Goriške. V Ljubljani je nato osnoval odvetniško pisarno. Političnega življenja se je udeleževal tudi v Sloveniji kot načelen pripadnik socialistov.

Pokojni dr. Tuma pa je bil kljub svojemu kozmopolitizmu vedno odločno narodno-zaveden človek. Nam je bil po svojem svetovnem nazoru tuj, vendar pa je dr. Tuma po svojem značaju in načelni doslednosti imponiral vsem. Bil je izvrsten govornik, tako na političnih shodih, kakor v sodni dvorani, toda vedno stvaren in nikdar demagog.

Dr. Henrik Tuma je bil med prvimi slovenskimi planinci. Bil je soustanovnik Slov. planinskega društva. Še na svoja visoka leta je rad hodil v planine, saj je preplezal vse in tudi najbolj nevarne domače ture, hodil pa je tudi v avstrijske, švicarske in druge planine. Nihče med nami pa ni poznal tako dobro Beneške Slovenije, kakor on. Zadnje njegovo delo je bli opis Beneške Slovenije z geografsko karto. O planinstvu je pokojnik tudi zelo rad predaval in so bila njegova predavanja za planince izredno privlačna. Bil je plodovit političen, planinski in folklorističen pisatelj.

V etimologiji se je mnogo trudil, da bi s pomočjo raznih evropskih krajevnih imen dokazal, da so Slovani, predvsem Slovenci, na svojih tleh praprebivalci in ne poseljeni. Tega mnenja znanstveniki ne dele z njim. Vendar pa je upoštevanja vredno gradivo, ki ga je pokojnik v ta namen zbral. Kot družinski oče je bil pokojnik vzoren. Izšolal je vseh sedem svojih otrok, šest sinov in eno hčer. Pet sinov je že akademsko diplomiranih, šesti pa je cand. ing.

Značaju in poštenju dr. Tume, lastnostim, ki jih pri sodobnikih danes tako zelo pogrešamo, bomo ohranili trajen spomini. Užaloščenim otrokom naše sožalje.

Slovenec, 10. april 1935


Slovenec, 11. april 1935

1 komentarjev na članku "Dr. Henrik Tuma umrl"

Franci Savenc,

Bilo že vnešeno v "desni blok", pa pobrisano.

petek, 10. april 2015, ob 0. uri, ogledov: 459 : http://www.pzs.si/novice.php?pid=10053

80 let od smrti Henrika Tume, enega prvih slovenskih alpinistov

Alpinizem | Planinska kultura | Splošno | Komisija za alpinizem |

Objavil(a): Manca Čujež

Danes mineva 80 let od smrti Henrika Tume, ki velja za eno izmed najbolj prepoznavnih alpinističnih osebnosti pri nas, postavil pa je tudi temelje raziskovanju zemljepisnih imen v alpskem svetu. Njegov najpomembnejši podvig je bil vzpon prek Triglavske severne stene leta 1910 - po Berginčevi, danes Slovenski smeri. Čeprav kot športni alpinist po današnjih merilih ni presegel tretje težavnostne stopnje, je bil prvi na številnih grebenih in v plezalnih smereh, ki jih plezamo še danes.

Dr. Henrik Tuma (rojen 9. julija 1858 v Ljubljani – umrl 10. aprila 1935 v Ljubljani) je bil ena izmed najbolj prepoznavnih alpinističnih osebnosti pri nas in ga prištevamo med naše prve alpiniste. V svojem znanstvenemu preučevanju gora se je posebej osredotočal na imena gora in krajev našega alpskega sveta ter postavil temelje raziskovanju zemljepisnih imen. Imena je začel zbirati že pred letom 1910, ko je Slovenski matici ponudil v objavo Poliške in Viške skupine iz koroško-italijanskih mejnih Alp. Delo je kasneje razširil na celotne Julijske Alpe. Leta 1929 je tako izšla knjiga Imenoslovje Julijskih Alp, pred smrtjo pa je objavil še Pomen in razvoj alpinizma.

Do leta 1907, ko je začel sistematično raziskovati Julijske Alpe, se je povzpel na številne vrhove Karavank, Julijskih in Karnijskih Alp, prehodil del Ogrske in Karpatov, Furlanijo in Rezijo, Istro in Kras. Na težavnejše ture je hodil v spremstvu najboljših slovenskih vodnikov, za njegov prvi alpinistični vzpon velja severna stena Mojstrovke leta 1884. Za Valentinom Staničem je bil dokumentirano prvi alpinist, ki je se je na Kanin in bohinjske gore povzpel pozimi. Za njegov najpomembnejši podvig velja vzpon prek Triglavske severne stene leta 1910, ki ga je opravil v spremstvu vodnika Jožeta Komaca - Pavra. Opravila sta vzpon po Berginčevi, danes Slovenski smeri iz leta 1890 (z manjšimi različicami). Planinski vestnik je takrat o tem podvigu poročal tako: "Dne 29. avgusta je naš veleturist in neumorni sotrudnik Dr. H. Tuma v pičlih šestih urah, vštevši počitek preplezal glasovito severno Triglavsko steno, in sicer ne samo njo, ampak se je z nje popel po razeh naravnost na vrh Triglava. S tem je prekosil dosedanje tuje zmagalce stene in dosegel rekord, ki mu ga ne bo zlepa kdo izvil. – V imenu slovenskega planinstva mu iskreno čestitamo."

Tuma kot športni alpinist po današnjih merilih ni presegel tretje težavnostne stopnje. Pač pa je bil prvi na številnih grebenih in v plezalnih smereh. Seznam njegovih prvih pristopov je zelo obsežen, saj lahko danes plezamo Tumove smeri v Jerebici, Velikem vrhu (Rombon), Loški steni, Velikem Špičju, Triglavu, Mojstrovki, Kanjavcu, Bavškem Grintavcu in drugod. Henrik Tuma je bil v slovenskem alpinizmu nedvomno prvi alpinist – športnik.

Vir: Slovensko planinstvo (Peter Mikša in Kornelija Ajlec)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti