Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ljubezen do gora naj ne bo tvegana

Novi tednik Celje: Pomlad odprla vrata pohodnikom, a previdno

Ljubitelji gora in pohodništva so komaj čakali pomlad in lepše vreme, saj jih je slednje že kar lepo število zvabilo na pohode. A kljub ljubezni do narave je ravno prehod v spomladanski čas v gorah nevaren. V tem času se namreč že začenjajo opozorila Gorske reševalne službe Slovenije in tudi Planinske zveze Slo venijeo upoštevanju vseh pravil in nasvetov, ki pomenijo tudi čim bolj varne pohode v hribe.

Na območju naše regije sta se letos zgodili dve nesreči, v katerih so morali posredovati celjski gorski reševalci. V enem primeru je pohodnik padel na označeni poti, v drugi nesreči je bil udeležen turni smučar. Oba so morali reševati s helikoptersko ekipo, eden od njiju se je v nesreči huje poškodoval. Celjsko območje sicer glede na statistiko ne izstopa v primerjavi z ostalimi regijami glede števila poškodovanih pohodnikov ali gornikov, a se dokaj pogosto zgodi, da morajo oditi reševalci na pomoč ljudem, ki se poškodujejo na nižjih hribih, kjer si mnogi pohodniki izbirajo zahtevne poti ali se lotevajo brezpotij. Posebej nevarno je, da so mnoge poti še poškodovane zaradi lanskega žleda, zato podrto drevje, ki je ponekod Še neodstranjeno, prav tako predstavlja nevarnost in zahteva večjo previdnost.

Naj bo kondicija dobra

Na prvem mestu med vzroki nesreč - kar se ne razlikuje od statistike, ki se nanaša tudi na ostale regije - je precenjevanje svojega znanja in sposobnosti. Izbrana pot mora biti varna in premišljena, je večen na svet izkušenih pohodnikov. Dokler oseba nima izkušenj in znanja, je priporočljivo, da se za pot v gore pridruži različnim skupinam, ki jih organizirajo različna planin ska društva.Prvi in osnovni podatki, ki jih je dobro preučiti, preden se kdorkoli odpravi v hribe ali gore, so višinska razlika poti in cilja, trenutne vremenske razmere, zahtevnost in trajanje poti ter možne koče ob poti ali v njeni bližini. Poti je treba tudi vedno ustrezno načrtovati, svetujejo pri Planinski zvezi Slovenije.Izbirati jih je treba postopno po pravi lih od lažjega k težjemu, od krajših do dlje trajajočih in od nižjih do višjih. Še preden nekdo obuje pohodne čevlje, bi moral preveriti tudi svojo pripravljenost za pot v gore z nezahtevnimi teki v prostem času ali s krajšim izletom na bližnje vrhove. Vmes, med potjo na zahtevnejši cilj, bi moral poskrbeti tudi za počitke in malico. Standardna najpomembnejša navodila se že vrsto let nanašajo na ustrezno obutev, obleko - del te bi moral biti živo pisane barve - ter na osebno zaščitno in tehnično opremo. Vendar pravilna oprema skoraj ne pomeni veliko, če je posameznik ne zna pravilno uporabljati, zato jo je pravočasno, pred potjo, treba tudi testirati ali se poučiti o njeni pravilni uporabi v primeru, če bi se kaj zgodilo. Nepogrešljivi so tudi planinski zemljevid, svetilka in prva pomoč, na izpostavljenih poteh pa zaščitna čelada in komplet za samovarovanje.

SŠol, foto: arhiv NT  

Kadar se pripravlja nevihta, je treba zavetje poiskati v najbližji planinski, pastirski ali lovski koči ter se umakniti z vrhov ali grebenov, iz vlažnih ali z vodo zalitih grap in žlebov, vodnih žil ali iz neposredne bližine kovinskih pomagal na zavarovanih poteh.
Hitrost hoje mora biti enakomerna in vedno prilagojena zmožnostim. Začetne pol ure hoje naj bo namenjene ogrevanju organizma. Pri hoji je treba paziti, da ne sproži kamenja ob poti. Pozornost mora biti usmerjena tudi na pobočje ob poti in na početje planincev, ki so morda tam
.

  02.04.2015

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti