Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Rodica

  01.04.2015
Rodica, Runža grapa 35/40st, 400m – Osamljeni macesen – 35/40,II, 200m – Prvenstvena 

 

sreda, 1. april 2015, ob 22:49, Franci Savenc, ogledov: 1284

AO Cerkno - Marko Leban: V nedeljo je Jože poročal o odličnih razmerah v Runži grapi v Rodici, zato sva z Tonijem danes šla pogledat, če informacije držijo.

Na dostopu sva bila skeptična, če bova sploh videla sneg, vendar pa je grapa še vedno zalita od dna do vrha. Razmere so res super. Malo po osmi uri zjutraj sva bila že na vrhu Rodice.

Pri povratku po poti nazaj, naju je z poti zvabila lepa, trda flanka snega. Tako sva sestopila po grapi, ki poteka vzporedno z planinsko potjo na Rodico.
Če slučajno še ni bila preplezana, sva jo poimenovala Osamljeni macesen, pri katerem se grapa začne. Težave so podobne kot v Runži grapi. Kopnemu skoku se umakneš po desni strani (II, 10 m).
Začetek in konec grape je na planinski poti.


Arhivirano še pri nas

Oznake: ALP, PrV

Komentiraj (2):

Jaka Ortar, četrtek, 2. april 2015, ob 15:03

Čestitke za vse letošnje kilometre v Pečeh! Tudi v slabi zimi izkušeno oko najde lepe linije in to celo na sončni strani naših Alp.

Tale grapca ("Osamljeni macesen") je bila že večkrat preplezana in presmučana, res pa nikoli zabeležena in poimenovana.

Obiskana je večkrat kot Runža grapa, saj je zg. del ("Osamljenega macesna") klasična smer smučarskega spusta na baško stran, a se po navadi takoj po prvi ožini (kjer je ena serpentina letne poti čisto blizu grapi) preči pod grebenom tja proti Špičasti Kupi in se potem odsmuča proti Mladinski koči, torej proti levi na fotografiji. Spust v takem obsegu je na zgornji meji TS, ni pa še AS.

Z Graparskimi kerlci smo spomladi 2006 in 2007 smučali po zg. delu grape.
http://shrani.si/f/2T/9K/3O7dmsfe/macesen2006.jpg
http://shrani.si/f/1C/ap/1EQkQTW7/macesen2007.jpg

Kadar so razmere ugodne, pa se ne zavije iz grape, ampak se pod ožino nadaljuje kar naprej po grapi vsaj do stika z markirano potjo, morda kdo kdaj tudi še naprej (v dobrih zimah?). Sam sem po grapi (pred mnogimi leti) smučal samo do markirane poti (kot je zarisal Marko), nadaljeval pa ob markirani poti, saj drugod ni bilo dovolj snega.

Res pa smo bili graparji tako površni, da tega pristopa/spusta nismo posredovali Petru na Primorske stene.

Sicer zgornji del Osamljenega macesna vsako poletje solira na desetine ovac, ki pa verjetno nimajo svojega pregleda popasenih flank in tudi ne imen zanje.

Jaka Ortar, petek, 10. april 2015, ob 11:56

Danes sem dobil potrditev, da so smučarji lokalci že v osemdesetih večkrat preplezali in presmučali "Osamljeni macesen", včasih so po grapi smučali celo čez markirano poti proti stiku z Runžo.

eXTReMe Tracker