Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Končali usposabljanje

SV: V torek, 31. marca, so v 132. gorskem polku (132. GORP) končali eno zahtevnejših specialističnih gorniških usposabljanj, ki ga je od 16. marca napotenih 24 pripadnikov uspešno končalo 15 pripadnikov polka.

V 132. GORP so k nadgradnji znanj in usposobljenosti svojih pripadnikov pristopili z modularnim načinom usposabljanja. Posamezni moduli so samostojni, tako jih v polku izvajajo glede na razpoložljivost virov ter terenske in vremenske pogoje. Tokratni modul zimskega gorništva je potekal na območju Kamniško-Savinjskih in Julijskih Alp ter Karavank. Udeleženci enega zahtevnejših modulov so se naučili gibanja, večdnevnega preživetja in bojevanja v snegu ter tehnik delovanja v bojnem okolju v zimskih pogojih v gorah, ki se v mnogočem razlikujejo od pogojev zemljišč in vremenskih pogojev, s katerimi se običajno srečuje pehotni vojak. V dveh tednih usposabljanja so se tako srečali z mrazom, neugodnimi vremenskimi razmerami, pomanjkanjem spanja in veliko fizično izčrpanostjo. Kot je pojasnil vodja modularnega usposabljanja v polku podpolkovnik Miha Kuhar, so »z izvedbo tokratnega usposabljanja dosegli zastavljene cilje, saj so udeleženci uspešno kljubovali stresorjem in nadgradili svoje specialistično znanje, ki z vsakim usposobljenim pripadnikom predstavlja dodano vrednost polka.«

15 pripadnikov 132. GORP, vse do konca kos vremenskim razmeram in vsem zahtevam usposabljanja, je lahko upravičeno ponosnih nase. Prav tako je lahko ponosnih tudi tistih devet pripadnikov, ki usposabljanja zaradi zdravstvenih razlogov in izčrpanosti žal niso končali.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti