Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na obisk k Perkmandeljcu

Gorenjski Glas - Jelena Justin: Rudnica (946 m) - Vzpon na bohinjsko razgledno točko.

Sredogorski hrbet, ki loči Zgornjo Bohinjsko dolino od Spodnje. Morda nam izza kakšnega drevesa pomežikne Perkmandeljc.

Na številnih starih razglednicah Bohinja so upodobljene njegove turistične točke; jezero, gore in cerkvica sv. Janeza. Za planinca, ki je pa tudi kanček fotografa, je vzpon na Rudnico kot nalašč, saj s svojo središčno lego nudi čudovit razgled v zatrep Bohinjske doline, saj se jezero pokaže v vsej svoji magičnosti. Rudnica je geološko zelo zanimiva poraščena gmota, kjer naravne ostaline – in ne nazadnje tudi njeno ime – govorijo o fužinarski preteklosti.

Rudnica je prepletena s številnimi potmi, predvsem tistimi starimi rudarskimi, ki pa so se po zatonu bohinjskega fužinarstva ohranile le še v ustnem izročilu. Najbolj običajni poti vzpona sta z Broda v Spodnji dolini in iz Stare Fužine v Zgornji dolini. To bo tudi pot za naš današnji izlet.

Začetek poti je v vasi Stara Fužina. Zapeljemo se skozi vas, prečimo most, gremo po klančku navzgor, kjer nas čaka lesen smerokaz »Rudnica«. Parkiramo malce naprej od gasilskega doma na levi strani. Po poljski poti sledimo smerokazom. Kamnita pot nas lepo speljano usmerja navzgor. Ob poti stoji kar nekaj lesenih kočic, ki so nekdaj služile svojemu namenu, danes pa propadajo pod težo časa in narave. Če se boste vsake toliko časa obrnili proti jezeru, boste kaj kmalu ugotovili, zakaj je Rudnica tako priljubljena točka ljubiteljev panoramskih razgledov.

Na višini 719 metrov je znamenita razgledna točka Peč. Kamnita gozdna pot se ves čas vztrajno vzpenja po mešanem gozdu. Ko dosežemo rovt, kjer vidimo z desne pot, ki pride s Savice, nadaljujemo levo navzgor.

Še en klanec in pred seboj najprej zagledamo skalo, ki nas usmeri proti vrhu Rudnice, na desni strani pa je koča. Smo na rovtu Za Lazmi. Vrh tega starega rudarskega centra je skrit v gozdu, kjer so še vedno vidni ostanki kopanja rude boksit. Na desni strani se pred nami panoramsko odpira Zgornja dolina; vasi, kot so Studor, Srednja vas, Češnjica, in pokljuška planota.

Nazaj se lahko vrnemo po poti pristopa, predlagam pa, da za kočo krenemo po gozdni stezi na rob in se po panoramski poti nad Spodnjo Bohinjsko dolino vrnemo nazaj do rovta, kjer smo prej zavili levo. Od tod sestopamo po poti vzpona.

Rudnica v svojem nedrju skriva tudi nekaj legend, ki počasi tonejo v pozabo. V Bohinju naj bi namreč svoje dni živela dva velikana; eden je stal na Studorju, drugi na Rudnici, družbo pa jima je delala sestra. Verjetno je bila še večja od njiju, saj je imela eno nogo na Studorju, drugo pa na Rudnici, da je prala perilo v potoku Ribnici.

Že ime samo pove, da je bil hrib rudniški center, in kjer so rudniki in rudarji, je tudi Perkmandeljc, majhen škrat, ki nagaja tistim, ki kopljejo rudo. Podzemni svet je bil namreč njegovo kraljestvo. Rudarjem se je prikazal, pa spet izginil in s tem preprečil, da niso kopali naprej.

Nadmorska višina: 946 m
Višinska razlika: 400 m
Trajanje: 2 uri in 30 minut
Zahtevnost: 1/5

Jelena Justin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti