Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 26.03.15

Primorski dnevnik: Predavanje o Tolminski; Izlet na Mali Golak; Pomladanski izlet,..

SPDT: Predavanje o Tolminski

Slovensko planinsko društvo Trst vabi jutri, v petek, 27. marca 2015, v Razstavno dvorano Zadružne kraške banke, ul. Ricreatorio 2, na odkrivanje lepot in zanimivosti Tolminskih gora in Posočja. Jutrišnji predavatelj, gospod Miljko Lesjak, je velik ljubitelj narave in gora, občutljiv opazovalec sveta, ki nas obdaja, strasten fotograf. V svoj objektiv skuša ujeti predvsem lepoto gora in narave ter živali in rastline, ki jih srečuje v gorskem svetu. Pa ni samo gornik, je tudi gorski reševalec, pripravljen pomagati človeku v stiski. Med predavanjem, ki ga je naslovil Tolminska - na sončni strani Alp, nas bo s pomočjo fotografij popeljal po tolminskih gorah in nam na nekoliko čustven, pa tudi malce kritičen način predstavil svoj pogled skozi objektiv fotoaparata. Začetek predavanja ob 20.30. Vabljeni.

Izlet na Mali Golak

Pohodniški odsek SPDT organizira v nedeljo, 29. marca, pomladni izlet po Trnovskem gozdu in na njegovo najvišjo, razgledno točko. Povzpeli se bomo namreč na Mali Golak (1495m), že pot kot taka pa bo seveda vredna našega zanimanja. Sprejeli nas bodo prostrani gozdovi, taki, kakršni jih tržaški Kras ne pozna, seveda pa bo naša pot tekla predvsem navzgor. Mali Golak je najvišji od Golakov, njegovo »majhno« ime je vezano le na ozko prostornino vrha. Z njega je lep razgled na celotno Slovenijo, ob lepem vremenu se bleščijo Triglav in Julijske Alpe, tudi Karavanke in Kamniške Alpe se vidijo, na južni strani pa seveda kraljuje Primorska z našim Jadranskim morjem. Pohodniki se bodo zbrali oh 8.00 uri na Opčinah pred hotelom Daneu ali ob 8. 15 na trgu v Sesljami, od koder se bodo z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi, podali do izhodiščne točke. Načrtujemo izhodišče v Tihi dolini pri koči Edmunda Čibeja, od koder bomo ciljali na vrh Malega Golaka, nato pa sestopali mirno Iztokove koče na Golakih proti Predmeji, kjer bomo krožno turo tudi zaključili. Če bomo dovolj hitri, bo tura zahtevala 4-5 ur hoje. Priporočamo pohodniško opremo (dobri gorniški čevlji, pohodne palice), spomladanska oblačila (lahko bo vroče, v senci ali oblakih pa zlahka hladno) in dovolj hrane ter pijače. Za morebitne informacije in za rezervacijo mesta v kombiju, lahko pokličete na tel. št. 040 413025.

Pomladanski izlet

Med najbolj priljubljene izlete tržaških planincev sodi tudi Pomladanski izlet, ko se na velikonočni ponedeljek skupaj podamo na sprehod po prebujajoči se naravi. Na letošnji velikonočni ponedeljek, to je 6. aprila, se bomo na izlet dodali z avtobusom. Naš cilj bodo Mengore, 453 m visoka vzpetina, ki se dviguje med M¬stom na Soči, Volčami in Tolminom. Vrh se sicer ne more pohvaliti z vrtoglavo v¬šino, vendar je zelo zanimiv. Z vrha, kjer stoji cerkvica sv. Marije, se odpira lep razgled na Kolovrat in okoliške vasi. Mengore so pomembne tudi iz zgodovinskega vidika. Na tem vrhu so se zbirali puntarji pred odhodom proti Gorici. Pomembno vlogo pa so odigrale tudi med prvo svetovno vojno saj so s sosednjima vrhovoma Cvetjem in Bučenico predstavljale jedro avstro-ogrske obrambe tolminskega mostišča. Tura je nezahtevna, primerna je za vse. Predvidene so 3 ure zložne hoje. Vpisovanje do četrtka. 2. aprila, pokličite na tel. št. 040413025.

Spominski pohod po Kosovelovi poti

Planinski društvo Sežana in Kulturno društvo Tomaj v sodelovanju z Zavodom za Šport in prosti čas Sežana, vabita dne, 29. 3. 2015, na sedemnajsti spominski pohod po poti Srečka Kosovela, ki je posvečen 111. obletnici pesnikovega rojstva. Pohodniki se bodo zbrali pred Kosovelovo rojstno hišo v Sežani med 8.15 in 9.00 uro, ko bo v rojstni hiši možen ogled pesniške spominske sobe. Ob 9. uri se bodo podali proti Tomaju, kjer bo možen ogled Kosovelove domačije. Sledil bo krajši kulturni program, ki ga bodo pripravili učenci osnovne šole Dutovlje enota Tomaj. Za pohodnike je organiziran brezplačen avtobusni prevoz iz Tomaja v Sežano.

Letni program SK Devin

Planinski odsek SK Devin je za prihajajočo sezono pripravil bogat in pester program raznovrstnih pobud, od pohodov do plezalnih vzponov, kolesarskih tur, večdnevnih izletov v bolj oddaljene kraje in spoznavanja novih poti in odkrivanja naravnih lepot.
Program: 29. marca: Dan »ferate« (po zavarovani poti) v Glinščici; 12. aprila: 1. Pomladni pohod po stezi Mirka Škabarja; 1., 2., 3. maja: Pohod po otoku Hvar; 17. maja: Peralba-ferata; 24. maja: Pohod na Kmetijo Kohišče; 14. junija: Vzpon na Krn; 27. in 28. junija: Marmolada-Ferata; 26. julija: Vzpon na Kanin iz doline Rezije; 9. in 10. avgusta: Glossglockner; 5. in 6. septembra: Pohod po Velebitu; 20. septembra: Istra - Bike; 4. oktobra: Cerkniško jezero - Bike; 25. oktobra: Pohod Kraških jam; 15. novembra: Martinovanje; 24. decembra: Pohod z baklami na sv. Lenart; 31. decembra: Silvestrski pohod z baklami.
Pojasnila in informacije na info@skdevin.it ali na tel. 335 8416657

»Dan ferate« v Glinščici

Planinski odsek SK Devin prireja «Dan ferate» v dolini Glinščice. Kdor želi preizkusiti plezanje po zavarovani poti se nam lahko pridruži v nedeljo, 29. marca 2015 od 9. do 14. ure. Obvezna samozavarovalna oprema in čelada. Vabljeni so tudi pohodniki, ki imajo že izkušnje po zavarovanih poteh. Za informacije in prijave E.mail: info@skdevin.it - Mob.tel. 335 8416657 (Dario) Zbirališče ob 8.30 pri cerkvici na jezeru.

SPDG: Predstavitev pohoda iz Rezije do Trsta

V prostorih Slovenskega planinskega društva bodo jutri, 27. t.m. ob 20. uri podrobneje predstavili pobudo, ki jo bosta v jeseni, ob 2. Slofestu uresničili goriško in tržaško planinsko društvo. Štiridnevni pohod se bo pričel 16. septembra v Stolbici, zaključil 20. septembra v Trstu. Udeleženci bodo v štirih etapah prehodili kar dolgo pot, ki bo od Rezije skozi Benečijo in Brda ter preko Krasa povezala prostor kjer živi slovenska narodnostna skupnost.
Pot so organizatorji že pregledali in dejansko prehodili in obenem posneli kar nekaj fotografij, ki jih bodo na večeru tudi predstavili.

Občni zbor bo 16. aprila

Goriški planinci vabijho na redni letni občni zbor društva, 16. aprila v mali dvorani Kulturnega doma v Gorici. Predstavili bodo obračun delovanja v lanski sezoni, sprejeli finančni obračun in proračun ter se dogovorili o nalogah v tekočem letu. Med zahtevnejšimi je vsekakor priprava srečanja slovenskih planincev, drugo nedeljo junija na Vrhu.

Pohod po poteh Valentina Staniča

V soboto, 28. t.m. bo med Solkanom, Vrhovljami in Kanalom potekala tradicionalna prireditev, pohod po stezah Valentina Staniča. Prvi udeleženci bodo šli na pot že zgodaj zjutraj in v prvih popoldanskih urah sestopili v Kanal, kjer bo ob koncu pohoda zaključna prireditev s podelitvijo priznanj.
Celotna pot zahteva od 7 do 8 ur hoje. Mogoče je prehoditi tudi samo del trase in sicer iz Solkana do Vrhovelj ali od Vrhovelj do Kanala, Vrhovlje so približno na pol poti. Prijave na startnem mestu v Solkanu,

Goriški planinci prirejajo izlet v Romunijo

Po lanskem obisku Pirenejev prirejajo goriški planinci od 26. junija do 3. julija avtobusni izlet v Romunijo z vzponom na tri gorske vrhove in z ogledom niza kulturnih in drugih zanimivosti. V prihodnjih dneh bo na razpolago točen program in druga navodila glede udeležbe. Prevoz bo z avtobusom iz Gorice,

 26.03.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti