Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreča izletnika na Turncu

Slovenec: Ljubljana, dne 5. maja.

Na videz nedolžni Turnc na zapadni strani Šmarne gore, oziroma Grmade, je do sedaj zahteval že nekaj žrtev, da omenjamo omenjamo le izvrstnega planinca De Reggija, dalje mlado Narobetovo, mnogo drugih pa se jih je na tej skali ranilo. Planinci namreč uporabljajo Turnc, ki ima obliko vitke, stožčaste in visoke skale, za plezalne vaje, za kar je posebno prikladen, ker je v neposredni bližini Ljubljane. Vendar pa že dosedanje nesreče kažejo, da predstavlja Turnc prav nevarno turo.
Danes bi Turnc kmalu zopet zahteval smrtno žrtev. Na Šmarno goro in Grmado so se podali danes z neštetimi izletniki tudi trije mladi fantje, od katerih je bil eden 10 letni knjigoveški vajenec Mirko Dovič, uslužben pri knjigoveški tvrdki Babka v Ljubljani in stanujoč v Mali vasi 38 pri Ježici. Popoldne so se ti trije izletniki domislili, da bi bilo dobro, ki bi splezati na Turnc in preskusili svoje plezalne zmožnosti. Za Doviča je postala ta tura usodna. Ko so okoli 3 priplezali nekako do sredine skale, je Doviču naenkrat odpovedal prijem, pod nogami pa mu je spodrselo. Dovič je padel pod vznožje Turnca ter se nato še ves poškodovan valil nekaj metrov daleč po produ. Padec je bil globok kakih 25 metrov in bi se Dovič nedvomno ubil, ako mu ne bi padca ublažile posamezne škrbine skale. Dovič je obležal pod Turncem z zelo hudimi poškodbami.

Njegova tovariša sta takoj splezala do njega ter poklicala na pomoč ljudi. Nekdo je skočil na kolo ter se odpeljal do bližnje železniške postaje Vižmarje, odkoder so telefonirali po ljubljanski reševalni avlo. Reševalci so takoj prišli na lice mesta, morali so pa od ceste hoditi še kakih deset minut peš do ponesrečenca, ki so ga naložili na nosilnice ter prenesli na avto. Nato je bil Dovič prepeljan v ljubljansko bolnišnico. Zdravniki so ugotovili, da ima zlomljeno desno nogo v kolku, lažje poškodbe na glavi, nalomljenih nekaj reber ter druge notranje poškodbe, po telesu pa ima več ran in prask. Ranjenec je bil sicer pri zavesti, toda je zelo težko govoril. K sreči njegove hude rane niso nevarne za življenje, seveda, ako ne bo komplikacij. Le golo naključje pa je zahtevalo, da se Dovič pri padcu ni ubil.


Mirko Dovič — umrl
K poročilu na 4. strani smo dobili zvečer iz bolnišnice še naslednje poročilo: Poškodbe na Turncu ponesrečenega planinca Mirka Doviča sprva niso izgledale smrtno nevarne, dasi so bile zelo težkega značaju. Kljub skrbni zdraviliški pomoči pa Mirku Doviču ni bilo več mogoče pomoči ter je ob pol 7 zvečer za notranjim izkrvavljenjem in notranjimi poškodbami izdihnil. Svojcem mladega ponesrečenca izrekamo naše iskreno sožalje, naj mu sveti večna luč!

Slovenec, ponedeljska izdaja, 6. maj 1935

06.05.1935

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti