Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Občni zbor turistovskega kluba »Skala«,

Slovenec: ... ki se je vršil v ponedeljek 23. februarja v vrtnem salonu restavracije pri »Levu«, je zopet pokazal veliko in plemenito delo, ki ga klub vrši na polju naše turistike in smučarstva.

Zborovanje, katerega se je udeležilo 80 članov in članic je otvoril predsednik prof. Janko Ravnik s pozdravom na navzoče zastopnike. V svojem govoru je utemeljeval potrebo ustanovitve imenovanega kluba, čigar naloga je širiti osobito med mladino smisel za krasota naših Alp. Po svojem štiriletnem obstoju je dokazal klub, da je v naši javnosti prepotreben faktor v vzgojevanju in navajanju mladine k resnemu športu — turistike in smučarstva. Baš zimska doba je najnevarnejša in najvabljivejša, da mladina zapravlja svoje fizične in duševne moči po vseh mogočih zabaviščih, mesto, da bi se šla pokrepit ven v naravo.

Vrste, ki jih danes tvorijo Skalaši, so že dolge in jedro vsega smuškega gibanja tvorijo v prvi vrsti Skalaši.
Klub šteje danes 222 rednih in podpornih članov, 1 častnega in 8 ustanovnih.
Rešilna ekspedicija je stopila v akcijo pri nesrečah dr. Juga in Topolovca, pri nesrečah Hlebanje in Pezdiča pa podružnična ekspedicija na Jesenicah.
Smučarski odsek šteje 111 članov, 27 članic in 18 naraščajnikov; torej šteje smuška družina ljubljanske »Skale« 156 pripadnikov. Je brez dvoma najmočnejši smučarski klub v državi. Članom je šel odsek v vsakem oziru na roko ter dobavil 72 parov smuči, 67 parov stremen ter nebroj ostalega smuškega materijala. Vsled neugodne zime je odpadel glavni program: 14 dnevni tečaj za začetnike ter tekme.
Mednarodnih tekem za smuško prvenstvo srednje Evrope v Janskih Lažnih so se udeležili člani Ogrin, Kajzelj, Predalič in Kobilica. Doseženi rezultati v primeri z tekmovalci drugih držav niso ugodni, — vsekakor pa je tovariš Ogrin pri tekmi na 50 km skrajšal naš dosedanji jugoslovanski čas za dobri dve uri.

Iz poročila tehničnega odseka posnemamo, da je izvršil sistematični pregled turistovskih potov z ozirom na stanje istih glede markacije, potrebo klinov itd. Pregled se je izvršil zelo zadovoljivo in so se pregledala vsa pota v Savinjskih in Julijskih Alpah, kakor tudi v Karavankah. Markiralo se je mnogo potov; posebno agilna je bila v tem oziru podružnica na Jesenicah. Na prošnjo ministrstva trgovine in industrije se je izvršil zemljevid turistovske cone ob jugoslovansko-italijanski meji.

Fotoamaterski odsek šteje 15 članov. Izdelal je mnogo krasnih slik in diapozitivov, tako da bo mogoče v kratkem stopiti pred javnost s prvim večjim delom — skioptičnim predavanjem. Alpske razstave v Belgradu so se udeležili trije člani s približno 100 deli.

Iz poročila blagajnika je razvidno, da je klub navezan v prvi vrsti le na svoje članstvo. Kot zaključek se je poudarjalo, da se bo tudi v bodoče strogo izvajalo načelo, da vsak reden član vrne izpolnjeno turno kontrolno polo, ker drugače postane avtomatično le podporen član. Po živahnih debatah je predsednik zaključil lepo uspeli občni zbor.

Slovenec, 13. marec 1925

13.03.1925

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46050

Novosti