Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Korošica - 12.03.15

Silvo Baznik: V četrtek sem se dogovoril z znanko, da greva na planino Korošico pod Košutico a v petek zjutraj me obvesti, da je zbolela.

Takoj po razgovoru se odpeljem proti Ljubelju in pri cestarski bajti za levem ovinku po prevoženem zadnjem predoru parkiram. Ura je pol osmih in sonce je že osvetlilo vrh Begunjscice. Smuči romajo na nahrbtnik in kakih tristo metrov naredim peške do prvega snega na gozdni cesti.

Od tu naprej grem s smučmi na nogah po zasneženem kolovozu navzgor. Sneg je trd, mestoma poledenel. Na pobočju gozda ni dovolj snega za smučanje, kaže se kamenje in nazaj grede bo treba smučati po kolovozu. Vzpenjam se po zasneženem in deloma zaraščenem melišču. Kolovoz me višje pripelje s severnih pobočij Košute na južna pobočja Košutice.

Pred menoj je Hanževo sedlo, ki počiva med Ljubeljsko babo in Velikim vrhom. Pot do njega je v senci a jaz zavijem ostro levo in se vzpnem na planino Košutico. To je planina, ki v vseh letnih časih kaže svojo čudovito podobo. Poleti si lahko privoščimo domače žgance in druge jedi v pastirski koči, kjer prav tako poskrbijo za žejne pohodnike. Tu se ustavim, sedem na suho klop in se okrepčam iz nahrbtnika. Lepo je in tiho zrem na prelepo Košutico, Zajmenove peči in na drugo stran na gore nad Ljubeljem. Begunjscica, Plot, Na možeh, Palec, Vrtača in zadaj Stol, prekrasni razgledi. Planina je lepo zasnežena. Sneg je zelo trd in zato nataknem srenače na smuči ter se odpravim čez zasnežene travnike na pobočje Košutice. V daljavi vidim turnega smučarja a jaz se vzpenjam po južnem grebenu gore višje in višje, dokler ne pridem pod skalnate stene, ki so brez snežne odeje.

Sem na višini 1790 metrov, približno devetdeset višinskih metrov nad Hanževim sedlom. Tu se pripravim za smučanje proti Hanževem sedlu. Lepo gre, dokler ne pride prekinitev snega. Pred menoj je kamenje in prelom grebena. Ne vidim do kam sega kamnito pobočje in zato raje obrnem in odsmučam do grebena na mestu vzpona. Sneg me lepo drži in sledijo lepi zavoji na planino in nižje pod severne stene Zajmenovih peči. Pobočje pod Hanževim sedlom je še vedno v senci in sliši se prasketajoče smučanje po trdem snegu. Ne mika me vzpon po senci in zato nadaljujem smučanje po zasneženih meliščih. Tudi nižje po kolovozu smuči lepo drsijo in tako vse do konca snega, ko romajo smuči na nahrtnik in pot pod noge do avta.

Ura odbije poldne, ko sedem v avto. Lepo dopoldne v gorah je za menoj in veselega obraza se vračam domov.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti