Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V kotu pod Kriško steno

Silvo Baznik: Izhodišče včerajšnje ture je parkirišče pred mostom čez Veliko Pišnico.

Iz avta vzameva turnosmučarsko opremo in glej ga zlomka, manjkajo moje smučarske palice. Zjutraj sem ženi zatrdil, da sem vse vzel s seboj, a ker včeraj nisem pripravil palic, jih pač nisem vzel. Sprva hočem peške brez smuči v Krnico, ko me prijatelj spomni, da lahko vendar kupim nove. Tako greva nazaj v Kranjsko Goro, kjer v trgovini izberem pohodne palice in nato se nemudoma vrneva na izhodišče.

Dobre volje pričneva peške do prvega snega, ko romajo smuči pod noge in nadaljujeva po ledenosnežni podlagi po poti proti Krnici. Pred Malim Tamarjem se odločiva za nadaljevanje po zasneženem grabnu. Potrebno je manevriranje med skalami in balvani in enkrat se povzpneva na kolovoz, da se izogneva pomanjkanju snega a hitro nazaj, ko je le to mogoče.

Tako se najina pot počasi vzpenja in naju pripelje na široko ravan zgornje Krnice. Sonce lepo greje, vetra ni in pred vstopom na poraščen greben med običajnima smučarskima pobočjema topla oblačila romajo v nahrbtnik. Sneg na grebenu je rahel na trdi podlagi in potrebni so srenači, da ne spodrsava. Pod nama slišiva glasove vzpenjajočih smučarjev, na izhodu z grebena srečava prvega in nadaljujemo po položnejšem zatrebu V kotu. Ustavimo se na robu kotla pod Kriško steno. Visoke gore ne puste sončnim žarkom, da bi osvetlili in ogreli sneg tik pod Kriško steno. Senca se vse bolj pomika proti jugu in zato se s prijateljem odločiva, da ostaneva na sončni strani kotla.

Čas je za odmor in prigrizek. Ko se sonce skrije za oblake in gore in zapiha vetrček, postane hladno. Oblečeva topla oblačila, pospravima stvari, smuči na noge in že so tu prvi zavoji. Sneg lepo drži in hitro sva na pričetku grebena. Odločiva se za smučanje po sledeh pristopa a odlična smuka se konča s koncem grebena. Sledi smučanje po predrjajoči se skorji in zato gre vse počasi. Tako vse do vstopa v graben, kjer je sneg zopet trd. Kljub veliko manevriranju med balvani in skalami nama uspe, z eno prekinitvijo in kratko smuko po kolovozu, prismučati v Mali Tamar, kjer se usmeriva desno na spust po zasneženem kolovozu. Zadnje metre poti narediva tako kot zjutraj s smučmi na nahrbtniku.

Lepa smučarska tura z višinsko razliko dobrih 1100 metrov je za nama in odpeljeva se domov.

Silvo Baznik

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti