Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 12.03.15

Primorski dnevnik: Izlet v Posočje; Občni zbor

Izlet v Posočje

V sončnem zimskem jutru, ki ga je kvaril samo močan veter, so se v nedeljo tržaški planinci z osebnimi avtomobili in s kombijem pripeljali do parkirišča nad Solkanom. Takoj so se podali na pot v upanju, da bo veter ponehal. In res je bilo na prijetni, zavetni gozdni poti takoj bolje. Po dobri uri hoje so dosegli prvi vrh, 651 m visoke Vodice. Na vrhu, ob Mavzoleju (na sliki spodaj), ki si ga je dal postaviti general Gonzaga, da bo tudi po smrti lahko videl svoje padle vojake, so si planinci odpočili in uživali ob razgledu. V neposredni bližini so si nato ogledali bojne položaje in spomenik padlim vojakom. Po tem področju je speljana tudi Pot prijateljstva, ki se vije od Alp do Jadrana. Ponazorilne table, s katerimi je pot opremljena, pričajo o hudih bojih in težkih življenjskih razmerah vojakov, ki so se tu borili med prvo svetovno vojno.
Po krajšem postanku so pohodniki sestopili do križišča. Tam se na drugi strani začne vzpenjati pot na Sveto goro, 682 m visoko Skalnico, kjer je znana romarska cerkev. Zgradili so jo že v 16. stoletju po videnju pastirice Uršule Ferligojnici. Vzpon na vrh Skalnice je pohodnike bogato poplačal, saj se jim je z vrha proti severu odprl slikovit pogled na zasnežene Julijske Alpe, na Trnovski gozd, Škabrijel in Grgar proti vzhodu, na južni strani se je v daljavi lesketalo Jadransko morje, z zahoda pa so se za vinorodnimi Brdi ponosno vzpenjale Karnijske Alpe in Dolomiti. Ko so se naužili razgleda, so pohodniki sestopili po romarski poti mimo mnogoterih kavern in vojnih jarkov. Navdušeni nad izredno prijetnim izletom in obogateni za nova doživetja so se pohodniki vrnili v dolino. Za uspeh izleta gre zahvala Bernardu in Vidi.

Občni zbor

Slovensko planinsko društvo Trst sklicuje 61. Redni občni zbor v četrtek, 12. marca 2015, ob 11. uri na sedežu ul. S. Frančiška 20 v prvem sklicanju in v petek, 13. marca 2015, ob 19.00 v drugem sklicanju v Gregorčičevi dvorani, ul S. Frančiška 20 v Trstu, Občni zbor se bo odvijal po slečem dnevnem redu: otvoritev občnega zbora, 2. izvolitev delovnega predsedstva in volilne komisije, 3. predsedniško, tajniško in blagajniško poročilo, 4. poročilo načelnikov odsekov, 5. podeljevanje priznanj zaslužnim članom, 6, pozdravi gostov in razprava, 7. poročilo nadzornega odbora in razrešnica, 8. razno, 9. volitve novega odbora. Na občnem zboru boste lahko poravnali članarino za leto 2015.

 12.03.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti