Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Beneški planinci dobili novo vodstvo in pregledali opravljeno delo

Primorski dnevnik: 23. redni občni zbor Planinske družine Benečije 

ŠPETER - Planinska družina Benečije, planinsko društvo, ki v Nadiških dolinah odločilno prispeva k ohranitvi slovenskega jezika, saj omogoča druženje in športno udejstvovanje v slovenščini, ima nov odbor. Ta bo beneško planinsko društvo, ki je tudi član Združenja slovenskih športnih društev v Italiji, vodil v naslednjem Štiriletnem mandatu. Izvolili so ga v Slovenskem kulturnem domu v Špetru na 23, občnem zboru, na katerem so se med drugim tudi veselili s planinci, ki so avgusta lani osvojili Ararat, in predstavili glavne rezultate lanskega leta ter program izletov in drugih pobud za letošnje leto. Po pozdravnem nagovoru Joška Cucovaza je o tečajih smučanja in plavanja ter telovadbi, ki jih organizira Planinska družina Benečije, spregovoril Mattia Cendou. Tečaj smučanja v Podkloštru, ki se je zaključil februarja, je imel tudi letos velik uspeh. Tečajnikov je bilo 30, najmlajši so bili stari štiri leta, smučarskih osnov in različnih tehnik pa so se učili pod vodstvom šestih trenerjev. Na splošno pa se je na bele strmine z beneškim planinskim društvom odpravilo vsako nedeljo približno osemdeset do devetdeset ljudi.
Pri Planinski družini Benečije so zadovoljni tudi s tečajem plavanja v čedajskem bazenu, kjer ima društvo ob sobotah na razpolago eno uro. Trenutno se odvija drugi del (prvi je bil lani od oktobra do decembra), vpisanih je približno 40 tečajnikov, tem pa je treba dodati še tiste, ki so se odločili za prosto plavanje. Tudi pri tem lahko Planinska družina Benečije računa na pomemben doprinos svojih vaditeljev. Enkrat na teden poteka še telovadba (dvajset vpisanih). Udeleženke s svojo vaditeljico nastopajo tudi na nekaterih tekmovanjih v Slovenij.
Po odobritvi obračuna in proračuna se je dosedanja predsednica Planinske družine Benečije Luisa Battistig zahvalila članom za hvalevredno prostovoljno delo, s katerim so omogočili, da je društvo izpeljalo vse izlete in druge pobude. Pri tem je poudarila tudi dežurstva pri upravljanju koče Dom na Matajure, kar zahteva veliko truda, saj je ta odprta vsak vikend, da lahko sprejme planince. Ob koncu se je predsednica zahvalila še tistim, ki pomagajo pri organizaciji slovenske maše v Špetru, in se spomnila pred kratkim preminulega Alda Clodiga.
Po pozdravih gostov, med katerimi naj omenimo podžupana Občine Sovodnja Fabia Trinca, se je prijeten večer zaključil s prikazom fotografij ekspedicije na Ararat, drugih izletov in z veselim rajanjem.
Kot rečeno, so izvolili tudi nov glavni odbor Planinske družine Benečije, ki ga sestavljajo Luisa Battistig, Pio Canalaz, Dante Cencig, Giuseppe Joško Cucovaz, Giampaolo Della Dora, Daniela Lauretig, Igor Tuli in Alvaro Zantovino. (NM)

 11.03.2015

 
Izletniki PD Benečije na vrhu Ararata (NM)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti