Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 05.03.15

Primorski dnevnik:  Od Gračišča do Hrastovelj; Izlet v Posočje,...

Od Gračišča do Hrastovelj: srečanje s PD Integral

Vsakoletno srečanje s pobratenim društvom PD Integral iz Ljubljane je že stalnica v izletniški dejavnosti SPDT, Letos smo bili Tržačani na vrsti, da gostimo Ljubljančane. Za pohod smo izbrali istrski Kras in sicer listi predel, ki je zaobjet med Gračiščem, Kubedom in Hrastovljami. S pobratenimi prijatelji smo se srečali na Črnem kalu in se nato, tudi s pomočjo njihovega avtobusa, vsi podali do Gračišča. Tu nam je prijazna lokalna vodička Nada pokazala znamenitosti te stare istrske vasice, med katerimi so bili cerkveni stolp z glagolskim napisom, stari portali in nekdanja pralnica. Tu smo se razdelili v dve skupini: ena se je z avtobusom odpeljala do Kubeda in nato peš do Hrastovelj, druga pa seje od vasi povzpela na kubedski Kras in po slemenu sestopila do Kubeda. Tu je druga skupina pomalicala in si ogledala okolico cerkve, kjer je avgusta leta 1870 potekal znameniti kubedski tabor za zedinjeno Slovenijo. Nadaljevala je nato, kot prva skupina, po učni poti, se spustila v dolino ter ob strugi Potoka in mimo vzpetine Kobel prispela v Hrastovlje. Po skupnem ogledu znamenitih fresk v cerkvici sv. Trojice in bližnjega vojaškega muzeja, smo si vsi na koncu še potešili žejo in lakoto z istrskimi specialitetami v bližnji gostilni. Za prijeten izlet se pohodniki zahvaljujemo vodičema Francu in Mauru. (SR)

Izlet v Posočje

Člani Slovenskega planinskega društva Trst se bodo podali v nedeljo, 8. marca, v tisti del Posočja, kjer se Soča izvije iz objema hribovja in se razlije po nižini. Prav tu nad Solkanom se začenja razgledna, makadamska pot, po kateri se bodo podali tržaški planinci. Pot se povzpne visoko nad strugo Soče in vodi do Mavzoleja Generala Gonzage na Vodicah (651 m). V njegovi neposredni bližini so tudi zanimivi obnovljeni bojni položaji, neme priče grozot prve in druge svetovne vojne. Po ogledu Mavzoleja bodo pohodniki nadaljevali pot proti Sveti gori. Na tem razglednem vrhu (681 m), ki predstavlja južni rob Banjške planote, so že v 16. stoletju zgradili romarsko Marijino cerkev. Krajšemu postanim na Sveti gori bo sledil sestop po drugi poti, saj je tura krožna. Izlet ni težaven, predvidene so 4 ure hoje. Nujna je planinska oprema.
SPDT-jevci se bodo na izlet podali z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi. Odhod ob 8.30 s trga v Sesljam. Za morebitne informacije lahko pokličete na tel. št. 040413025.

Uspel tečaj teka na smučeh Smučarskega odseka SPOT

Pred dvema tednoma je Smučarski odsek SPDT priredil tridnevni tečaj teka na smučeh na Pokljuki v Triglavskem narodnem parku. Ta gorska planota porasla z gozdom, pravi raj smučarskih tekačev, je skupini 8 odraslih in skupino 5 mlajših tečajnikov sprejela z vso njeno lepoto. V tej idilični pokrajini so se nadobudni tekači preizkusili v klasični tehniki teka na smučeh. Pod strokovnim vodstvom prof. Iztoka Kordiša in učiteljice Alenke, ki je vodila otroško skupim tečajnikov, so se udeleženci s smučmi podali po progah speljanih med smrekovimi gozdovi in uživali ob pogledu na lepe razglede. Tehnike so se učili in urili na progah na Rudnem Polju in Javorniški Planini. Zvečer jim je prof. Kordiš praktično pokazal razno opremo in maže za smuči, ob posnetkih pa so dopolnjevali teoretično znanje. Časa je bilo na voljo tudi za umirjen klepet in smeh. Prijetna družba, sproščeno okolje in strokovnost prof. Kordiša so popolnoma zadostili pričakovanjem tečajnikov, ki so se pri organizatorjih že zanimali za ponovno snidenje na tekaških smučeh.
Skratka izkušnja, ki bi jo svetovali vsakomur, ki ljubi pohodništvo in naravo, primerna za vse starostne skupine. (mk)
 

 

 05.03.2015

 


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti