Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Pleza, teče, naskakoval je osemtisočaka

Primorski dnevnik: Za Števerjanca Marka Humarja je rekreativni šport način življenja.

»Športno se udejstvujem predvsem zase. Nisem tekmovalen tip, čeprav sem na tekaških prireditvah in plezalnih stenah dosegel kar dobre rezultate,« pravi 46 letni Humar (letnik 1968), ki je zaposlen kot uradnik v zasebnem podjetju.
»Trenutno je športno plezanje na prvem mestu. Na drugem mestu pa tek. Vsak dan skušam narediti kaj koristnega zase: dvakrat do trikrat tedensko se zapeljem na plezališče v Osp, druge dneve pa posvetim teku. Tečem po občutku; včasih le 20 minut, zgodi pa se tudi, da tečem tri ure,« pravi Marko, ki se je plezalnim stenam približal pred 20 leti. »Bolj intenzivno plezam 5 ali 6 let,« je povedal član goriškega Cai. Pred desetimi leti je s skupino prijateljev »napadal« vrh osemtisočaka Gašerbruma 2 (8035 m) v pakistanskem delu Himalaje. »Naskok na sam vrh ni bil uspešen. V Pakistanu srno bili kar štiri mesece. Dva meseca in pol smo kolesarili. Prevozili smo okrog 1600 km, od Islamabada, vzdolž afganistanske do kitajske meje. Takrat je bilo še varno. Nato pa smo poskušali osvojiti osemtisočaka,« se spominja Marko, ki pa je opustil tovrstna avanturistična potovanja. »Zamudi se veliko časa in tudi stane preveč. Raje imam vzpone na gore v naši bližini in plezanje. Enkrat letno si privoščim športno-plezalne počitnice v različnih evropskih krajih, ki so znani po plezalnih stenah. Bili smo že v Španiji in Grčiji.«
Marko je nekaj časa tekel tudi bolj agonistično: »Od vedno so mi bile všeč daljše razdalje. Pretekel sem nekaj maratonov in veliko več polmaratonov. Pred časom sem tudi preizkusil vadbo s trenerjem. Nehal pa sem po treh mesecih, saj je bilo vse skupaj prenaporno. Preizkusil sem se tudi v gorskem teku,« je še dodal. Za kroniko: polmaraton je pretekel v zavidljivem času manj kot uro in 15 minut, maraton pa okrog 2.40, Ko teče, najraje izbere domačo progo Gorica-Števerjan-Gorica ali pa se poda na Sabotin.
Vse do 20. leta starosti se ni ukvarjal s športom. »Pred tekom in športnim plezanjem pa sem se preizkusil s kolesarstvom, ki pa je časovno zelo zahteven šport. Kmalu sem to opustil, ker sem se zaposlil.«
Humar, ki ga jutri (prvič po dolgem času) ne bo na goriškem polmaratonu, je že veliko časa vegetarijanec. »Skušani jesti zdravo, čeprav se zavedam, da je vegetarijanska prehrana revna z beljakovinami, kar morda za športnike včasih ni dobro. Kot krvodajalec pa imam stalno pod nadzorom svojo krvno sliko,«, je še povedal Marko.

 

 28.02.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti