Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Na Mount Everestu je preveč iztrebkov

Primorske novice: Za plezalci na najvišji gori sveta Mount Everest ostane preveč iztrebkov.

Poleg onesnaženosti bi se lahko zaradi tega razvile tudi razne bolezni, je opozoril vodja nepalske gorske zveze, poroča BBC.


Za plezalci na najvišji gori na svetu Mount Everest ostane preveč iztrebkov.

NEPAL► Vodja nepalske gorske zveze Ang Tshering želi, da nepalska vlada uvede ukrepe, ki bodo plezalcem naložili, naj odstranijo svoje iztrebke. Dejal je, da so se iztrebki skozi leta nakopičili okoli štirih taborov. Plezalci običajno skopljejo luknjo v sneg, to uporabijo kot stranišče, iztrebek pa tako ostane tam.

Na Mount Everest sta prva priplezala Novozelandec Edmund Hillary in njegov šerpa Tenzing Norgay leta 1953.

Vsako sezono je na gori približno 700 plezalcev in vodnikov. Nekateri plezalci imajo s seboj potovalne toaletne torbe. Nepalska vlada že išče rešitve za nastalo situacijo. Nova pravila plezalcu nalagajo, da ob vrnitvi v kamp prinese osem kilogramov smeti, saj je to količina, za katero so ocenili, da jo plezalec proizvede med podvigom.

NR


Človeški iztrebki na Mount Everestu povzročajo vse več težav

Dnevnik, 4. marec 2015

Katmandu - Na najvišjem vrhu sveta se kopiči vse preveč človeških odpadkov, ki Mount Everest onesnažujejo, hkrati pa obstaja vedno bolj verjetna grožnja širjenja bolezni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Človeški iztrebki, ki jih na najvišji gori sveta »pustijo« alpinisti, so postali velika težava za onesnaževanje območja, poleg tega pa zaradi njih grozi še razširjanje bolezni, je opozoril vodja gorske zveze v Nepalu.

Na območju Everesta se vsako leto mudi več kot 700 alpinistov, njihovih vodičev in šerp, v dveh mesecih, ko so tam, pa dodobra onesnažijo območje z urinom in iztrebki. »O tem moramo začeti govoriti in težavo tudi začeti reševati,« je novinarjem sporočil Ang Tshering. Nepalska vlada mora odrediti način, na katerega bodo alpinisti naravo za seboj puščali neokrnjeno.

Izločki v jamah, pokritih s snegom
Alpinisti več tednov preživijo v štirih različnih baznih kampih na Everestu, kjer je postavljenih nekaj šotorov, osnovna oprema, nekaj zalog in potrebščin, stranišč pa ni. »Alpinisti ponavadi v sneg izkopljejo jamo, v katero opravljajo potrebe, nato pa izločke pustijo kar tam,« je opisal Tshering in dodal, da je na na najvišji gori sveta ogromno takih lukenj, izločkov v katerih je iz leta v leto več.

Nepalska vlada je lani sprejela nova pravila, v sklopu katerih je moral vsak alpinist do vznožja gore prinesti več kilogramov smeti, ki jih je ustvaril med vzponom. Ekipe namreč pred vzponom pustijo kavcijo 4000 dolarjev, ki jo izgubijo, če pravil ne upoštevajo.

tak

03.03.2015


BBC - 03.03.2015
There's too much poo on Mount Everest, says mountaineering boss

BBC - 03.03.2015
Human waste on Mount Everest becoming a big problem

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti