Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Glinščica je moj drugi dom

Primorski dnevnik: Jernej Šček - Ko smo povedali, da iščemo rekreativce, je bil hitro za pogovor

 »Rekreativec sem, povsem, saj ne treniram. Šport je zame bolj sredstvo za stik z naravo in za notranja doživetja,« je pojasnil Jernej Šček, 26-letnik iz Trebč, ki sicer živi v Slivnem. Svojo športno pot je začel v odbojkarskem klubu Sloga, kjer je igral celih deset sezon, nato pa se predal gorništvu. »Gore sem obiskoval že v otroških letih, med študijem sem postal gornik, nato pa sem skušal v vertikalo,« je pojasnil. Pred štirimi leti je opravil tečaj plezanja pri SPDT in tako pridobil osnovo, da je lahko gore spoznaval še na drugačen način. »Kljub temu čutim, da sem bolj alpinist in gornik, ne pa športni plezalec. Zelo rad se potepam po hribih, vedno pa iščem bolj hribovske, večraztežajne smeri. Zame je najpomembnejše doživetje narave.« Sogovornik, ki je pred dvema letoma opravil tudi tečaj za vodnika Planinske zveze Slovenije, zelo rad obiskuje Julijske in Karnijske Alpe, v hribe pa zahaja redno tudi z literaturo: »Ne berem samo vodnikov, ampak tudi literarna dela tistih, ki so pisali o tem,« poudarja Jernej, ki ga zanima tudi gorska antropologija. Do vsega, kar se dogaja v gorah, ima tudi filozofski pristop.
Ker se boji snega, išče kopne plezalne smeri tudi pozimi. Teh je veliko, pravi, zato se vsaj enkrat tedensko podaja v hribe tudi v zimskim mesecih, poleti pa tam rad preživlja podaljšane vikende, če mu službene obveznosti dovolijo pa zahaja v hribe tudi med tednom. Poleti se zato rad poda v visokogorje, lani se je povzpel na vrh Gran Paradisa, letos pa prav tako načrtuje vzpon na tri- ali štiritisočak. »Ne gre mi toliko za nabiranje vrhov. Dandanes je dovolj, da najameš vodnika in se povzpneš. Sam pa si želim, da bi vrhove osvajal s svojimi močmi,« pravi. Prav zato je ponosen na vsak korak, ki ga je naredil sam, ponosen je, da dobro pozna kotičke v Karnijskih in Julijskih Alpah, da se je naučil tudi gorskega samotarstva in da so ga večraztežajne smeri naučile tudi vrednot v dolini.
Formo vzdržuje sicer s plezanjem v naših primorskih plezališčih vsaj enkrat tedensko. »Glinščica je moj drugi dom, tam plezam, rad pa se tudi sprehajam ali hodim po brezpotjih, sicer pa velikokrat plezamo v Križu.« Član alpinističnega odseka SPDT, sicer profesor na Prešernu in sodelavec programskega oddelka deželnega sedeža Rai, rad pleza z znanci v odseku, sicer pa s prijatelji z Vipave ali iz Celja.

(vs)

 21.02.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti