Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pes — rešitelj

Jutro: Dva dneva v snegu in mrazu
V Savojskih Alpah, nad krajem Valloire so imeli te dni dramatičen dogodek, ki bi se bil kmalu končal s smrtjo enega človeka, da ni bilo potrpežljivega psa.

Štirje dijaki iz Grenobla in neki pariški inženjer po imenu Rudelle so se odpravili iz Valloira na smuški izlet, čeprav so jim to domačini zaradi težavnih snežnih razmer odsvetovali. Zašli so v snežni vihar in po šestih urah so se odločili za povratek. Tedaj je Rudellu spodrsnilo, da si je zlomil nogo. Da bi ga spravili v viharju v dolino, ni bilo misliti, hočeš nočeš so mu morali izkopati v sneg jamo, da bi bil v zavetju varen vsaj pred najhujšim viharjem. Pustili so ga samega in odhiteli v Valloire, da dobe pomoč.

Tam so naleteli na četo vojakov, ki se je takoj odpravila po ponesrečenca. Po silnih težavah in mrazu 30 stopinj je dospela do njega, a ker so bili vojaki tu na koncu moči, so mu mogli dati le odej in živil ter oditi brez njega v dolino. Pustili so mu tudi velikega volčjaka. Druga vojaška rešilna ekspedicija, ki je prispela po Rudella, je imela zanj sani, toda te so se polomile in spet so ga morali ostaviti samega.

Tretja rešilna ekspedicija iz domačinov se je morala vrniti že na pol pota. Šele četrta ekspedicija z gorskimi vodniki pod vodstvom enega izmed dijakov je dospela do ponesrečenca in ga spravila v dolino, potem ko je bil več nego dva dni prebil v strašne m mrazu in bolečinah. Da ni imel pri sebi psa, ki ga je grel s svojo toploto, bi ga sploh ne dobili več živega. Tako se je pa izmazal še precej dobro in zdravniki menijo, da mu bodo ozdravili tudi zlomljeno in zmrznjeno nogo.

Jutro, 15. marec 1935

15.03.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti