Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Beseda k planinskim nesrečam

Slovenski poročevalec - Uroš Župančič: Zaradi številnih žrtev, ki so se letos ponesrečile v planinah, je treba vsaj delno pojasniti in analizirati

Zaradi številnih žrtev, ki so se letos ponesrečile v planinah, je treba vsaj delno pojasniti in analizirati te žalostne dogodke. Za planinske nesreče, ki so se v zadnjem času pripetile na Konju, Vršiču, Prisojniku, Jermanovih vratih, pod Planjavo, Škrnatarico, Rigljico, Mlinarico ali kjer koli v naših gorah, ki naj bodo vir zdravja, ne pa grobnica naših mladih življenj, nikakor ne moremo delati odgovorne planinske organizacije. Ona je v polni meri storila svojo dolžnost do skupnosti. V mejah možnosti je poskrbela za udobno bivanje v planinskih postojankah, pota v gore so popravljena in dobro označena, številni tečaji pa so usposobili premnoge, da znajo pravilno oceniti svoje sposobnosti in upoštevati nevarnosti, ki na vsakem koraku prete neveščemu posetniku gora. Veliko je bilo pisanega o nevarnostih v gorah in o načinih, kako se jih ubranimo. Vse to delo Planinske zveze Slovenije in njenih alpinističnih odsekov pa je rodilo le delen uspeh.

Gorska reševalna služba Slovenije mora s svojimi požrtvovalnimi reševalci še vedno opravljati zelo žalostno delo — spravljati z gora mrtve ali ponesrečene gornike, ki so nam nujno potrebni pri naši gospodarski izgradnji. Gorski reševalci pač opravljajo to delo, nikakor pa to ni njihovo edino in pravo opravilo.

Oni imajo višje in lepše cilje: preprečevati in zmanjševati planinske nesreče. Takrat, ko jim ne bo treba več reševati, takrat bo naša planinska organizacija popolna, takrat bodo vsi naši gorniki pravilno vzgojeni.

V času, ko beležimo letos že 20 planinskih nesreč in med njimi 10 smrtnih, nikakor ne moremo govoriti o pravilnem gojenju množičnega planinstva in alpinizma. Te hibe, ki spravljajo naše planinstvo in alpinizem v slabo luč, ne izvirajo iz nepopolne organizacije, pač pa nosijo krivdo za nesreče le posamezniki, ki nimajo pravilnega odnosa do gora. V vseh primerih dosedanjih nesreč smo mogli ugotoviti nezadostno poznanje lastnih slabosti, precenjevanje lastnih sposobnosti ter podcenjevanje številnih nevarnosti, ki prete v gorah na vsakem koraku in ob vsakem prijemu. Ljudje, ki nimajo pravilnega odnosa do gora, naj nikar ne hodijo v hribe z nezadostnimi in nepravilnimi napotili in še posebej ne na ture, ki jih ne poznajo in se niti ne puste poučiti o njih.

Gore ne poznajo polovičarstva! Zato moramo izločiti vse hibe, ki hrome in zavirajo naš polet v množično planinstvo in vrhunski alpinizem, vsi moramo odstranjevati nezdrave pojave v gorništvu, da bosta planinstvo in alpinizem res vir moči in zdravja.

Slovenski poročevalec: 25. avgust 1948


Vir: Kronika AO Jesenice
/.../ V zvezi s številnimi nesrečami je sestavil član Župančič članek z naslovom: Preprečujmo nesreče v gorah. Članek je bil objavljen v Slovenskem poročevalcu 25. avgusta.

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti