Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

I. vojaški smuški tečaj v Kranjski Gori

03.03.1925

dLib.si

torek, 3. marec 1925, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 1104

Slovenec : Z zadnjim dnem februarja se ja zaključil v Kranjski gori prvi smuški tečaj naše vojske, s 1. marcem pa so se udeleženci razšli in odpeljali v svoje garnizije.

Zaključku tečaja, ki je trajal štiri tedne, in katerega tehnično izvedbo je imel v rokah Jugoslovanski zimskosportni savez, je prisostvoval komandant dravske divizije general Stojanović z načelnikom šlaba polkovnikom Nedeljkovićem, poleg zastopnikov saveza gg. dr. Souvana, dr. Jesenka in dr. Hadžija. Zaključek sam je obstojal iz tekem, smuških in vojaških vaj ter končne klasifikacije.

Tekme so se vršile v petek dopoldne. Oficirji so tekmovali v hitrostni tekmi na progi od Slaten v Planici do Kranjske gore, vendar ob robu gozdov, podoficirji pa so tekmovali na isti progi, le da je bil start kakih 1100 m visoko v gozdu nekako nad Podkorenom, v patruljni tekmi po 4 skupaj. Starterja pri obeh tekmah sta bila dr. Žvokelj in Šircelj, krmar pri oficirski Kmet in pri patrulji Tavčar, medtem ko je bil vodja cilja Pelan. Ostali nastavniki so vršili kontrolo na progi. Obe tekmi sta izborno uspeli. Kljub slabemu snegu in dežju so prišli vsi na cilj in vsi v le mali razliki v času med prvim in zadnjim. Patrulje, ki so imele strog predpis, da sme biti razdalja patrulje največ dvajset metrov (mednarodno je 30 sekund, tedaj mnogo več), so prišle vse sklenjene na cilj.

Značilno za razpoloženje, ki je vladalo, je slučaj z vojakom, ki se mu je pri predzadnji kontroli zlomila smučka, pa je tekel s patruljo, da je šla sklenjena skozi cilj. Za izvežbanost oficirjev je značilno, da so prišli prvi le 3 minute za krmarjem Kmetom na cilj. Vsega je startalo 34 oficirjev in 18 patrulj po 4 podoficirje; oficirji so vozili v uniformah, patrulje pa s puškami in patronskimi pasovi.

Doseženi rezultati so sledeči:
Pri hitrostni tekmi: 1. ptp. Gjuričić v času 39 m., 34 s., 2. ptp. Predojević 39:35, 3. ptp. Trifunac 40:05;
pri patruljni tekmi 1. nar. Bastojić v 28:19, 2. podn. Smolčić v 28:39, 3. nar. Josip Škraber v 28.36.

Isti dan popoldne so se izvajale vaje na vežbališču in sicer smuške vaje in vojaške smuško vaje. Smuški tehnični del je obsegal vse osnovno smuško tehniko, kot plug, plužno oporo, plužni loki in plužno zavoro. Vse vaje so bile izvajano precizno in tako izborno, da so bili navzoči naravnost vzhičeni. Prisoten znan zagrebški športnik, ki je videl zaključne vojaške vaje tudi v drugih državah, se je izrazil, da tako izrednega uspeha štiritedenskega tečaja ni videl niti pri inozemskih vojaških tečajih.

V soboto se je vršila klasifikacija udeležencev, ki je pokazala, da je 90 odstotkov udeležencev izvežbanih v perfektne smučarje, ki obvladajo popolnoma smučanje, do 20 odstotkov pa je prvovrstnih, ki pridejo v poštev kot bodoči vojaški nastavniki za manjše garnizijske tečaje.

Pred odhodom je komandant divizije na zbornem mestu nagovoril vso četo, poudarjal, da tvori ravno ta prvi smuški tečaj historijski moment za našo armado, zahvalil se je nastavnikom JZSS za njih požrtvovalno delo in za častno dovršitev poverjeno jim nalogo, ter vsem udeležencem za uspeh, nakar je predsednik saveza dr. Souvan razdelil nagrade prvim trem patruljam. V hotelu Slavec se je izvršila razdelitev nagrad prvim trem zmagovalcem v hitrostni tekmi. Komandant centra kapetan Tauber je razglasil rezultate, nakar je dr. Souvan v kratkem razložil pomen smučarstva za vojaštvo in pomen tekem za izboljšanje sposobnosti posameznikov.

V soboto zvečer je priredil oficirski zbor poslovilni družabni večer nastavnikom in komandantu prvega vojaškega zimsko-sportnega centra. Izvedba tega tečaja pomeni za Jugoslovanski zimskosportni savez nov uspeh in bo vrhu tega znatno pripomogla k razširjenju smuškega športa tudi v ostalih delih naše države.

 

Sneg v Kamniških planinah.
(Poročilo z Velike planine, 1555 m, 1. marca):
Sneg poprh. Na 1 m starega snega padlo 5 cm novega. -5 C. Oblačno in megleno. Idealna smuka. Od Sv. Primoža dalje dostop s smučkami mogoč!

Slovenec, 3. marec 1925

Oznake: USP
eXTReMe Tracker