Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bo spet neustavljiva?

Primorske novice - Alja Tasi: Mina Markovič, najboljša slovenska športna plezalka, ki nastopa za sežanski klub Plus, se pospešeno pripravlja na novo sezono.

Glavne priprave potekajo prav v tem obdobju, saj bo med letom zaradi natrpanega urnika čas le za vzdrževanje forme.

SEŽANA ► Lansko sezono je Mina Markovič sklenila z zmago na zadnji tekmi za svetovni pokal v Kranju, kar ji je prineslo drugo mesto v skupnem seštevku v njeni glavni disciplini, težavnostnem plezanju, kot tudi v kombinaciji. Druga je bila tudi na svetovnem prvenstvu v Španiji, zato je razumljivo, da si v prihodnje želi zmagati tako na svetovnem kot na evropskem prvenstvu in tako osvojiti še edini manjkajoči lovoriki.

Kako ocenjujete lansko sezono?
“V svetovnem pokalu sem v drugem delu sezone zmagala trikrat, enkrat pa sem vodila vso tekmo, potem pa v finalu za las zgrešila zmago in končala na drugem mestu. Drugi del sezone je bil res zelo dober, pa tudi s sezono v celoti sem zadovoljna. Peto leto zapored sem končala na prvem ali drugem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala in osvojila dve medalji na svetovnem prvenstvu - srebrno v težavnostnem plezanju in bronasto v kombinaciji. Druga sem bila tudi na štirih elitnih tekmah serije master.”

Koliko premora ste si vzeli pred pripravami na novo sezono?
“Z najtežjimi treningi sem prekinila za štiri tedne. Vendar sem od tega tri tedne izkoristila za plezanje v skali. Preplezala sem nekaj vrhunskih vzponov, med drugim tudi svojo najtežjo smer z oceno 8C+ v Oliani v Španiji.”

Je plezanje v skali za vas sprostitev?
“Med letom za to ni veliko časa, ker se pripravljamo na tekmovanja. Trening na umetni steni je bolj intenziven in za telo bolj naporen. Plezanje v naravi je bolj za dušo, kar pa ne pomeni, da je lahko - le malce bolj sproščeno je kot specifičen trening za tekmovanja.”

Koliko trenirate v tem obdobju?
“Od začetka januarja treniram skupaj z reprezentanco in tudi s svojim trenerjem po ustaljenem programu. V ospredju so fizične priprave in piljenje tehnike za novo sezono. Čez leto pa bomo dvigovali formo vse do julija, ko se začnejo zame najpomembnejše tekme. V balvanskem plezanju se tekmovanja sicer začnejo že maja, prva tekma v težavnostnem plezanju pa bo v začetku julija v Chamonixu. Ta tekma za svetovni pokal bo štela tudi za evropsko prvenstvo.”

Na evropskih prvenstvih ste doslej najviše segli do srebra. Imate tokrat v mislih zlato medaljo?
“O tem ne želim govoriti. Do julija je še daleč in konkurenca je močna. Vem, da dobro treniram. Ne želim se obremenjevati z uvrstitvami. Že marsikaj sem dosegla in marsičesa sem še sposobna, ampak želim plezati tako kot lani konec leta, ko sem bila praktično neustavljiva. Želim uživati v plezanju; to je moj cilj.”

Že dobro leto nastopate za sežanski plezalni klub. Kako ste zadovoljni z razmerami za delo?
“V Sežani se počutim zelo prijetno. Okolje je lepo, ljudje so prijazni. Še bolj pa sem vesela, da klub dobro deluje. Po dveh letih bomo še nekoliko izboljšali plezalno steno, ki že zdaj omogoča vrhunski trening. Tudi vodstvo kluba dobro skrbi, da smo na tekočem z novostmi v svetovnem plezanju. Zato lahko res kakovostno delamo. Stvari se odvijajo v pravo smer.”

ALJA TASI

16.02.2015

Mina Markovič v finalni smeri na lanski tekmi svetovnega pokala v Kranju. Foto: Luka Fonda

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti