Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kompromis med Naturo in turisti

Delo, Slovenija - Mateja Celin: Projekt Suport Trajnostni razvoj Pohorja,

... ki bo varoval pomembna območja, a ne bo ogrozil turistične dejavnosti – Treba bo zagotoviti učinkovit nadzor

Slovenj Gradec – V prihodnjih 15 mesecih bo na Pohorju potekal projekt Suport, katerega cilj je vzpostaviti podlago za trajnostni razvoj pohorskega območja tako, da bo zagotavljal ohranjanje pomembnih naravovarstvenih območij in hkrati razvoj turizma ter rekreacije na območju Nature 2000. Ta ne bi bila več ovira, temveč priložnost za edinstveno turistično ponudbo na zavarovanih območjih.

»S projektom Suport, ki pokriva območje Nature 2000, bomo poskušali uskladiti vse posege v prostor na Pohorju. Zahteve in potrebe družbe so čedalje večje, zato bo treba najti kompromis med razvojnimi težnjami in odločitvami, katere habitate želimo varovati,« pravi Milan Tretjak iz slovenjgraške enote Zavoda za gozdove Slovenije, ki je nosilec projekta, pri katerem sodelujejo še Zavod za varstvo narave, RRA Koroška ter občini Ribnica na Pohorju in Zreče. »Poskušali bomo določiti prostorsko rabo Pohorja. Vsaka občina ne bo mogla imeti svojega smučišča, zato bomo skupaj opredelili, kje je to mogoče, kje pa so predeli, ki jih želimo popolnoma zavarovati.« Model, ki ga bodo vzpostavili, bodo pozneje uporabili tudi za druga območja Nature 2000 po Sloveniji.

Ključno dogovarjanje

»V novem načinu povezovanja nam Natura lahko prinese dodano vrednost pri turistični ponudbi območja. Turisti iščejo neokrnjeno naravo v povezavi s pohodništvom, kolesarjenjem, rekreacijo ...« ugotavlja Karmen Sonjak iz RRA Koroška. Nika Debeljak Šabec iz ZVN pa je prepričana, da je Pohorje edinstven mozaik biodiverzitete, saj premore značilna šotna barja in specifična travišča, velik delež gozdov (75 odstotkov) ter 23 kvalifikacijskih vrst in devet habitatnih tipov. Na tem območju so doslej izvajali projekte Natreg (vizija Pohorja do leta 2030), Alpa (ohranjanje travišč) in Wetman (ohranjanje mokrišč), sedanji projekt Suport pa vse to nadgrajuje. »Izvajali bomo aktivnosti na terenu, ki bodo pripomogle k ohranjanju tega območja, in postavili sistem upravljanja ter razdelitve vlog tako, da bo omogočal tudi turistični razvoj in športnorekreativne dejavnosti,« poudarja Debeljak Šabčeva. »Naše stališče je, da je mogoče z dogovarjanjem vse to umestiti v isti prostor.« Zaradi nekaterih neustreznih in tudi nelegalnih dejavnosti (na primer vožnja v naravnem okolju) bo treba zagotoviti tudi učinkovit nadzor.

»Tujci čudno gledajo«

S projektom Suport nameravajo izboljšati travišča, mokrišča in varovalne gozdove ter zagotoviti ustrezno upravljanje barij in barjanskih gozdov ter habitate divjega petelina, ruševca, velikega pupka, hribskega urha in travniškega postavneža. Zbrali bodo podatke o stanju in razširjenosti gozdnega jereba, koconogega čuka, malega skovika, triprstega detla in črne žolne.

Na ta način povezati različne interese na nekem območju je posebnost v slovenskem prostoru, »ker se tu pač težko kaj zmenimo«, je dejal župan Ribnice na Pohorju Srečko Geč. »Ko pridejo tujci, nas čudno gledajo, ker lahko prosto hodijo po gozdovih, tega v svetu ni več. Želimo ohraniti naravo, a seveda bi jo radi tudi razvijali in ponudili turistom, saj drugače ne bo razvoja, domačini pa se bodo odseljevali.« V Ribnici imajo zdaj zasedenih vseh 500 turističnih postelj.

Mateja Celin 

  17.02.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti