Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bil sem med češkimi alpinisti

Železar: Od 13. do 21. marca je bil v Visokih Tatrah na Čehoslovaškem zbor čehoslovaških hribolazcev kot uvodna prireditev III. spartakaniade.

Poleg 600 čehoslovaških alpinistov iz vseh večjih in pomembnih središč planinstva so bili navzoči številni zastopniki Poljske, Madžarske, Sovjetske zveze, Bolgarije in Slovenije.

Na zboru je bilo dobro vidno tesno in uspešno sodelovanje vzhodnoevropskih alpinističnih organizacij, med katerimi zavzemajo čehoslovaški alpinisti, poleg sovjetskih, najvidnejše mesto. V povojnih letih se je alpinizem na Češkem zelo hitro razširjal, tako množično kot kvalitetno. Njihovi odlični alpinisti so bili uspešni tudi v najtežjih smereh Alp, Kavkaza in Pamirja, kot tudi v Tatrah, Hindokušu in drugih zahtevnih gorskih skupinah. V zadnjih treh poletnih plezalnih sezonah so se nekateri uspešno uveljavili tudi v naših gorah. Slovenska zastopnika sta na Češkem navezala tesne stike in lahko pričakujemo, da bo sodelovanje med našimi in češkimi alpinisti v bodoče še tesnejše, saj so pokazali izredno zanimanje za naš mogočni planinski svet.

Že ta teden je na povabilo alpinističnega odseka PD Jesenice prispela v Martuljk prva zimska alpinistična odprava, ki jo bo vodil mojster športa Ivan Kluvanek. V njej bodo priznani češki alpinisti, ki bodo skušali do 4. aprila preplezati v Planici, Trenti, na Vršiču, Krnici, Martuljku in v Vratih vrsto težkih in najtežjih zimskih smeri.

V počastitev III. spartakaniade so zaključili na Češkem Visoke Tatre tudi zadnje temeljite priprave za odhod njihove prve alpinistične odprave v Afganistan, kjer se bo trinajst najboljših alpinistov poskušalo povzpeti na 6 in 7 tisočake Hindukuša, ki velja še za neraziskano alpinistično področje.

Čehoslovaške Visoke Tatre so edinstveno lepe in proglašene za narodni park. Zelo so zanimive za ljubitelje gora ter bogate po pestri gorski favni in flori, ki je zaščitena. Ponašajo se s številnimi jezeri, fantastičnimi grebeni, stenami, žlebovi in kamini, tako da zadovoljijo in navdušijo še tako zahtevnega in razvajenega poznavalca gorskega sveta. Zato bodo prav gotovo zanimive tudi naše bodoče alpinistične odprave.

Železar, 27. marec 1965

   Železar

 

 27.03.1965

Jlib.si

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti