Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Tečaj lavinskih psov pod Golico

   Železar

 

 13.03.1965

Jlib.si

 

sobota, 13. marec 1965, ob 14:23, Boris Štupar, ogledov: 719

Železar: Vsako zimo organizira odsek lavinskih psov pri GRS na Jesenicah tečaje za vodnike lavinskih psov in njihove varovance.

Taki tečaji so za nadaljnji razvoj gorske reševalne službe nujno potrebni. Vsako leto vedno več smučarjev, planincev, plezalcev in alpinistov obiskuje zasnežene gore, še večji obisk pa lahko pričakujemo v prihodnjih letih, saj je visokogorskih planinsko-smučarskih postojank vedno več, pa tudi mreža žičnic je vedno gostejša.

Vodniki lavinskih psov bi morali biti vsi oskrbniki visokogorskih planinsko-smučarskih postojank, ki bi morali imeti dobro izvežbane lavinske pse, da bi bili takoj pri roki v primeru snežnih plazov oziroma nesreč.
Tudi letos je odsek lavinskih psov pri GRS Jesenice s pomočjo komisije za GRS pri Planinski zvezi Slovenije organiziral od 5. do 7. marca tridnevni tečaj, ki je kljub slabim snežnim razmeram dobro uspel. Preko 20 vodnikov lavinskih psov je s svojimi varovanci izpopolnjevalo znanje o reševanju izpod plazov, prvi pomoči, transportu ponesrečencev, tako teoretično kot praktično.

Tečaja ali vežbe so se udeležili vodniki iz Celja, Litije, Kamnika, Kranja, Tolmina in Jesenic ter so bili zelo zadovoljni. Prav bi bilo, da bi bilo takih tečajev še več in da bi bili izmenoma na različnih krajih, kjer lahko pričakujemo snežne plazove oziroma lavinske nesreče obiskovalcev gora. Tečaju sta prisostvovala tudi Pavle Šegula, predstavnik komisije za GRS pri Planinski zvezi Slovenije in dr. Andrej Robič, predstavnik skupine zdravnikov pri GRS. Potrebno snov so udeležencem posredovali vodja tečaja Zvone Ažman, tehnični vodja vežbe Stane Koblar in ustanovitelj odseka lavinskih psov pri naši GRS Uroš Zupančič.

Železar, 13. marec 1965

Oznake: GRS, USP
eXTReMe Tracker