Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Spor Grošelj - Česen bo razčistila komisija

Delo, LJUBLJANA - Podpisan od predsednika Andreja Brvarja smo v uredništvu prejeli naslednji sklep predsedstva Planinske zveze Slovenije:

»Viki Grošelj je 29. marca 1993 obvestil Planinsko zvezo Slovenije, da je Tomo Česen v francoski alpinistični reviji Vertikal št. 28 (jul/avg. 1990) podkrepil dokaze za svoj vzpon na Lotse z njegovimi diapozitivi.
Predsedstvo Planinske zveze Slovenije se je na 113. seji 29. 3. 1993 seznanilo s pismom Vikija Grošlja, poročilom predsednika Andreja Brvarja in ocenilo, da odkriva to sporočilo neetično dejanje v alpinizmu. Ker predstavlja vzpon na Lotse enega od svetovnih mejnikov alpinizma, odkritje tega dejanja predstavlja prvovrstno senzacijo v alpinistični in drugi javnosti.
V skladu z 52. in 49. členom Statuta PZS je Predsedstvo PZS zato imenovalo komisijo, ki naj ugotovi resnico, razišče okoliščine, v katerih je očitano dejanje nastalo, in posledice, ki bodo lahko izšle iz odkritega dejanja.
Komisija mora pričeti z delom takoj. Do priprave zaključnega poročila se delo komisije v skladu z 69. členom Statuta PZS opredeljuje kot poslovna tajnost. S končnim poročilom komisije bo Planinska zveza Slovenije seznanila javnost.
Potrebna materialna in finančna sredstva ter tehnično pomoč zagotavlja komisiji Upravni odbor Planinske zveze Slovenije.
S tem sklepom in pismom Vikija Grošlja se seznani člane komisije, Vikija Grošlja in Toma Česna.«

* * *

Tomo Česen je po podatkih, s katerimi razpolagamo, sam in na alpski način (v 45 urah) preplezal južno steno 8516 m visokega Lotseja v dneh od 22. do 24. aprila 1990. Vzpon prek te stene, ki ga je Reinhold Messner nekaj let pred tem razglasil za problem tretjega tisočletja, je seveda vzbudil najrazličnejše komentarje: od iskrenih čestitk in ocen, da je to nov izjemen mejnik v alpinizmu, do skeptičnih pripomb in celo javno izraženega dvoma, da je to resnično opravil na tak način. Razprave so se razvnele zlasti v Franciji, tudi na straneh nekaterih revij. Toda vrsta izjav iz člankov, ki so jim sledile, je tedaj vse skupaj umirilo in postavilo na pravo mesto.
Morda pa se je Viki Grošelj, ki se je doslej povzpel že na devet osemtisočakov, odzval, kakor se je, ker je Tomo Česen na TV oddaji o žrebanju Podarim - dobim dejal, da zanj vzponi na vseh štirinajst osemtisočakov, ki jih je pred leti že premagal Reinhold Messner, niso pravi izziv.

  01.04.1993


Za G-L priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti