Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Česnovo neetično dejanje

Slovenske novice: »Alpinistična afera« še vedno ni razčiščena in pojasnjena

Članom Upravnega odbora Planinske zveze Slovenije sta ozadje spora med Vikijem Grošljem in Tomom Česnom, slovenskima vrhunskima alpinistoma, pojasnjevala predsednik PZS Andrej Brvar in podpredsednik Tone Škarja

Člani upravnega odbora Planinske zveze Slovenije so na seji v tukajšnji planinski koči iz prve roke poslušali informacije o polemiki, ki so jo zakuhali slovenski alpinisti in ki že kakšen mesec traja v slovenskih medijih. Predsednik PZS Andrej Brvar je ta visoki organ slovenske planinske organizacije seznanil s tem, da še ni končana preiskava o tem, kdo je nekaterim slovenskim medijem poslal pismo Vikija Grošlja, namenjeno predsedstvu PZS, o fotografijah, objavljenih v francoski reviji Vertical ob reportaži o prvenstvenem vzponu Toma Česna po južni steni na vrh osemtisočaka Lotseja v Himalaji, pod katerimi je bil podpisan Česen, čeprav so bile slike Grošljeve.

Druga komisija, ki naj bi odločala o podpisu pod fotografijami, je končala delo in ugotovila, da je Česen s tem storil neetično dejanje, predvsem zato, ker takoj po objavi in po svojem podpisu pod Grošljevimi fotografijami v francoski reviji ni takoj reagiral in pojasnil, da gre za Grošljevo avtorstvo. Ob tem je predsednik PZS Brvar poudaril, da so tehtni vzroki za Grošljevo sodelovanje v akciji Podarim - dobim, saj sredstva iz te akcije ne gredo samo Grošlju, ampak tudi drugim slovenskim vrhunskim alpinistom, akcija pa povečuje medijsko priljubljenost alpinizma v celoti in ne enega samega človeka, ki s svojim alpinističnim programom sodeluje v njej. Dejal je še, da bi bilo mnogo koristneje, če bi se alpinisti o nesporazumih med seboj pogovorili v svoji Komisiji za alpinizem pri PZS, ki pa je že precej časa popolnoma neaktivna, zato so plezalci poti za razčiščevanje sporov poiskali drugje.

Ozadja tega spora je članom upravnega odbora Planinske zveze Slovenije pojasnjeval tudi podpredsednik PZS in načelnik Komisije za odprave v tuja gorstva Tone Škarja. Dejal je, da se v slovenskem alpinizmu zadnje čase začenjajo kazati nekateri lobiji, ki bi se radi dokopali do čimveč denarnih virov in bo treba nekaj mesecev potrpežljivega dela, da se bodo zadeve uredile, saj niti vrhunski alpinist brez organizacije, ki stoji za njim, ne pomeni veliko. Ko je govoril konkretno o dejanju Toma Česna, je dejal, da se je ujel v lastno majhno laž: ko se je vrnil iz stene Lotseja, je rekel, da o tem svojem vzponu nima materialnih dokazov, potem pa so bile v Verticalu objavljene »njegove« slike. »Vseeno je,« je dejal Tone Škarja, ki je na seji upravnega odbora PZS poudaril, da verjame, da je Česen steno Lotseja splezal in prišel na vrh gore, »kdo je sliko posnel; Česen bi moral le povedati, da fotografija ni njegova.«

Ni izključeno, da bo o tem »primeru« moralo razpravljati častno razsodišče Planinske zveze Slovenije, PZS pa bo na tiskovni konferenci obvestila javnost o izsledkih komisij, ko bodo zadeve jasnejše.

(M. R.)

28.04.1993


Za G-L priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti