Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimsko prečenje Manasluja

Simone Moro je vendarle povedal, kam in s kom gre v Himalajo ...

Manaslu je s svojimi 8163 metri osmi najvišji vrh na svetu. Cilj odprave je poskus sodobne reinterpretacije dveh velikih vzponov iz ne tako oddaljene preteklosti. To sta bila: prvi zimski vzpon na Manaslu,12. januarja 1984, ki sta ga izvedla Poljaka Berbeka in Gajewski, in prečenje dveh vrhov Manasluja, to je glavnega (8163 m) in vzhodnega vrha (7992 m). To prečenje sta po uspešno izvedenem prvenstvenem vzponu 10. novembra 1986 zaključila dva poljska velikana, Jerzy Kukuczka in Artur Hajzer.

Povezava vzponov na oba vrhova Manasluja do sedaj ni bila ponovljena. Vzhodni vrh je po svoje najvišji sedemtisočak, saj ga le 8 metrov loči od znamenite višine 8000 metrov in povezava prinaša močno sporočilo zimskemu alpinizmu »na visoki ravni«. Omeniti pa je potrebno tudi sodobno gledanje na zimski vzpon na Manaslu, ki je bil resda opravljen v januarju, odpravo pa so začeli že novembra in tretji tabor postavili pred 21. decembrom.

Odprava se bo začela sredi februarja. Edina člana odprave sta Simone Moro in Tamara Lunger. Oba imata izkušnje na visoki nadmorski višini. Simone pa se je za Tamaro odločil, ker je v vsej zimski zgodovini himalajskih osemtisočakov, samo enkrat prišla ženska na vrh. Tamara bo druga? ...
Simone Moro


Značke:
HIM novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti