Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nisem bil v Himalaji, ampak na Snežniku

Primorske novice.si: “Vsakih nekaj ur smo pojedli košček čokolade. Dogovorili smo se, da ostanemo budni, vsako uro pa smo se dvignili, da ne bi otrpnili.

Bil sem prepričan, da ne bomo zmogli, zaradi hčerke in prijatelja pa nisem smel izgubiti upanja,” nam je po skoraj usodnem vzponu na zasneženi Snežnik pred dnevi pripovedoval 71-letni Tržačan Nadir Pieri. Po 14 urah v surovih zimskih razmerah pri minus desetih stopinjah so jih, vkopane v sneg pod vrhom Snežnika, zjutraj našli gorski reševalci.

TRST, SNEŽNIK > Avantura se je pred dobrim tednom dni začela z nedolžnim nedeljskim izletom. “Morala bi iti samo midva s hčerko. Nedavno so me operirali na Ahilovi tetivi, pa sem ji rekel, da bi šla z mano na Snežnik, da bi preizkusil mišico. No, noga je bila v redu, vse ostalo pa …,” je začel pripoved 71-letni Tržačan Nadir Pieri. Njegovi 44-letni hčerki Deborah Pieri so se pridružili še 38-letni prijatelj Denis Scandella in turna smučarja.

Peterica se je kljub slabemu vremenu povzpela na vrh, se okrepčala v zidanem bivaku ob koči in se začela spuščati. Vsi so se zanašali predvsem na Pierijeve izkušnje. “Nabral sem si jih v centralnih Alpah v Italiji, ne pa v Himalaji,” se je nasmehnil ob našem pisanju po nesreči, da ima izkušnje iz Himalaje. Pieri je namreč izkušen gornik tržaškega združenja XXX. Ottobre, ki sodi pod okrilje italijanskega alpinističnega kluba (CAI), bil je tudi inštruktor alpinizma. “Imam izkušnje, vendar nisem Messner. Nisem bil v Himalaji, ampak na Snežniku,” nam je dejal v smehu.

Povedal je, da je bil na Snežniku neštetokrat, ob vsakem vremenu. “Vedel sem, kaj se lahko zgodi, pa se je vseeno zgodilo. Začelo se je z banalno napako, ko sem na sedlu med Velikim in Malim Snežnikom zdrsnil vznak,” se spominja. Turna smučarja sta se z vrha spustila na smučeh, Pieri, hčerka in prijatelj pa z derezami in krpljami. Po zdrsu se je Pieri ustavil v snegu približno osem metrov pod robom proti Loški dolini. “Rekel sem jima, naj prideta dol, ker bosta prišla laže kot jaz gor, da bomo od tam našli stezo proti Sviščakom,” se spominja.

Rešil jih je star telefon
“Dvakrat, trikrat smo se obrnili in zgrešili smer. Zgodilo se je v nekaj metrih. Verjetno tudi zaradi pretiranega občutka varnosti. Po kakšne četrt ure hoda sem sklenil, da se ustavimo in pokličemo pomoč,” je dejal Pieri. Vsak je imel svoj telefon, vendar je signal ujel le telefon njegove hčerke Deborah. “Še sreča, da je imela hčerka star aparat,” je sklenil Pieri.

Ob 15.50 so uspeli poklicati na številko 112 in povedati, da so nekaj sto metrov pod vrhom ter da čakajo na rešitev. Nato so našli večji snežni zamet, v njem izkopali približno meter globoko luknjo in z derezami odsekali nekaj vej ruševja, s katerimi so si proti burji postavili zid za zavetje. S seboj so imeli aluminijaste folije proti podhladitvam, vendar so bile neuporabne, ker so se zlepile. V nahrbtnikih niso imeli niti kapljice pijače, imeli pa so eno čokolado, piščalko in svetilko na dinamo.

“V imenu GRS Ljubljana in še posebej skupine iz Ilirske Bistrice se za vso pomoč zahvaljujemo oskrbnikom koče na Snežniku, ki so nam omogočili vstop v kočo, in oskrbnikoma planinskega doma na Sviščakih, kjer smo imeli štab, oskrbnika pa sta z nami celo prebedela velik del noči,” se je zahvalil bistriški gorski reševalec Egon Butinar.

14 ur ob eni čokoladi
“Odločil sem, da vsakih nekaj ur vsak vzame en košček čokolade. Če v takih razmerah ješ veliko, gre veliko krvi v želodec, ki mora prebavljati, in potem lahko hitro ozebeš v roke in noge. Dogovorili smo se, da ostanemo budni vso noč. Kdor v takem zaspi, nedvomno ostane tam. Nenehno smo premikali roke in noge, vsako uro pa smo se dvignili in naredili nekaj korakov,” je povedal Pieri. Pri desetih stopinjah pod ničlo in z burjo, ki je pihala približno 70 kilometrov na uro, so na nahrbtnikih sedeli in drgetali skoraj 14 ur.

Čeprav so vedeli, da je zaradi močne burje brezupno, sta Pieri in Scandella s piščalko skoraj izmenično piskala signal SOS, vsake toliko pa so tudi svetili s svetilko. “Ko smo naslednje jutro ob pol šestih od daleč zagledali luči, smo proti njim posvetili še sami. V nekaj minutah so bili gorski reševalci pri nas,” se spominja rešitve tržaški gornik.

“Vsem reševalcem in njihovim družinam se iskreno opravičujem za povzročene nevšečnosti in težave. Še enkrat iskrena hvala od vseh treh,” je zahvalno pismo, ki ga je dva dni po rešitvi z zasneženega Snežnika poslal na spletno stran ljubljanske gorske reševalne službe, sklenil Nadir Pieri. V knjižni slovenščini (Pieri sicer ne govori slovensko) se je vsem, ki so sodelovali v reševanju, iskreno zahvalil za njihov trud, ki ga ne bo nikoli pozabil. “Vsi so bili preprosto rečeno enkratni. Ne poznam njihovih imen; vem pa, da so žrtvovali svoj čas in svojo varnost, da so rešili nas,” je zapisal v pismu in prosil za številko bančnega računa, na katerega bi gorskim reševalcem rad poslal manjši prispevek. “Da bi nazdravili na vaše zdravje,” jim je napisal.

“Tukaj bomo umrli”
Skupaj z rešitelji so se nato povzpeli na vrh Snežnika, kjer so gorski reševalci segreli kočo in jim skuhali čaj. Zaradi otrplih nog Pieri skoraj ni mogel več hoditi, zato so mu reševalci pomagali do vrha. “V koči smo se stisnili k peči, spili kakšen liter čaja in se oddahnili,” je dejal Pieri. Nekaj ur kasneje so jih s helikopterjem prepeljali v Ilirsko Bistrico, kjer so jih v zdravstvenem domu pregledali in ugotovili, da niso utrpeli niti ozeblin.

“Bilo je zelo težko, predvsem s psihološkega vidika. Če sem iskren, sem mislil, da ne bomo zmogli. Zaradi hčerke in prijatelja pa sem moral biti optimističen. Morali smo imeti upanje. Pri sebi pa sem si rekel, tukaj bomo umrli,” o najhujših urah v njegovem življenju premišljuje Pieri in ne more najti besed, s katerimi bi se zahvalil gorskim reševalcem. “Bili so res pogumni in požrtvovalni, da so nas iskali vso noč. Mi trije bi zdržali še tri, največ štiri ure. V dolino pa sami zagotovo ne bi prišli.”

DANIJEL CEK

10.02.2015

Nadir Pieri: “Napake se dogajajo. Na Snežnik nismo šli pripravljeni na najhuje, ampak le na kratek izlet v bližini doma.”
Foto: Deborah Pieri

 


Rešilo jih je znanje, ... 

Rešeni

Bilten URSZR – 02.02.15


Komentarji k reševanju na Snežniku

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

4 komentarjev na članku "Nisem bil v Himalaji, ampak na Snežniku"

Franci Savenc,

Ni za objavo (Miha Peternel, 19.02.2015, kot odgovor na moje vprašanje, če so na postaji kaj komentirali Jakatov komentar ... in na sploh nmesrečo): Moje osebno mnenje je, da večina planincev še ni zelo veščih uporabe GPS-ov. Tisti na telefonih pa so še posebej problematični, saj hitro požrejo baterije. V viharju je težko delati s touch screenom. Rabiš še dobro karto na telefonu. Iz iskalnih akcij imam tudi izkušnje, da do nas marsikdaj pridejo napačne koordinate - bodisi zaradi slabih zvez, napake izgubljenega, uporabe različnih koodinatnih sistemov... Doma je lahko biti pameten, v hribih pa je že vsak od nas naredil kakšno napako, ki je imela bolj ali manj resne posledice, zato se praviloma izogibam kritiziranju ponesrečencev.


Franci Savenc,

In še J. Ortar, 19.02.2015: zanimivo, res, da se nihče ni odzval. / Jaz sem samo sprašujem, kakšen je namen medijskih objav o nesrečah, če pa so v teh objavah dejstva podana nenatančno oz.

večkrat namenoma neresnično, če ni izkoriščen osveščevalni potencial objav ... // Škoda, da GRS nima koga, ki bi bdel nad objavami že v času njihove priprave oz. bi, še preden

se Fon spravi k pisanju, poskrbel za objavo uradne različice na GRS strani. / No, takle mamo. Včasih se mi zdi, da se preveč oglašam, če kaj ne štima... molk je zlato in pove več kot 1000 besed?


Jaka Ortar,

Res, beseda lepo teče, srečen razplet. Ampak če pozorno prebereš in primerjaš z ostalimi članki o isti nesreči, nekaj stvari ne štima.

Delo poroča, da je mobilcem izgubljenih kmalu zmanjkalo energije (prazne baterije), zato si niso mogli pomagati z njimi. Reševanje naj bi sprožila čakajoča na Sviščakih.

Tu pa piše, da so izgubljeni le s težavo ujeli mobilni signal - da ga je ujel samo starejši telefon, in da so sami poklicali na pomoč. Ne omenja težav praznih baterij.

Zakaj je to pomembno?

Telefon, s katerim je pobudnik izleta na dan nesreče ob 14:18 fotografiral preostalo četverico v bivaku koče (foto zgoraj) in zunaj pred kočo še sebe (foto zgoraj), je LG-D802. Telefon ima vgrajen GPS. Zašli so torej še pri dnevni svetlobi in niso bili več kot 150 višinskih metrov od zavetja bivaka na vrhu Snežnika, imeli so vsaj en (glede na zapisano so imeli 2 novejša in en starejši telefon) GPS.

V Delu je bil članek z naslovom "Rešilo jih je znanje". Tak pristop je po mojem napačen, saj bralcu sporoča, da te iz neugodne situacije lahko reši znanje. Njih so rešili reševalci, ne znanje!! Tudi sami izgubljeni so to povedali. Ali ne bi bil boljši naslov tak, ki bi nakazal, kako se izogniti takim neugodnim situacijam, npr.: "V gore nikoli brez pijače in pripomočkov za orientiranje, ki jih znamo uporabljati"?

Pa tudi tisto z derezami/krpljami mi ni čisto jasno; če je za dereze, je za dereze, če je za krplje, pa za krplje. Kot razumem, se razmere za oba pripomočka izključujejo (globok/trd sneg). Ali pa nekdo ni imel derez in je zato sestopal s krplji?

G. Pieri je med vrsticami povedal, da so podcenili hrib in razmere: "Napake se dogajajo. Na Snežnik nismo šli pripravljeni na najhuje, ampak le na kratek izlet v bližini doma."

Kdor še ni bil na Snežniku v takih razmerah, si lahko pogleda nekaj posnetkov:

https://www.youtube.com/watch?v=d-AkGwUEo8A

In kratek zapis: http://ortosplet.blogspot.com/2009/03/polarne-razmere-na-snezniku.html

Orientacija skrajno težavna, izguba toplote izjemna. Dehidracija še pospeši ohlajanje.

Izgubljeni se torej posipajo s pepelom, saj se zavedajo svojih kiksov, mediji pa to zameglijo in delajo herojske zgodbe; včasih dobim občutek, da to ustreza tudi GRS. In podobno se dogaja pri skoraj vsaki gorski nesreči. Mar je to res smiseln način preventive?

Alu folije, ki se zlepijo - kaj ko bi napisali kaj o tem? Veliko nas nosi s sabo alu folije in zdaj me malo skrbi, saj nisem vedel, da se lahko zlepijo in jih zato ne bom mogel uporabiti? Kako to preprečiti?

Pa ne me narobe razumeti - gotovo je bila to za izgubljene grozna izkušnja, za reševalce pa naporna in kot vedno požrtvovalna. Sprašujem se le, ali ne bi bilo mogoče takih nesreč (še posebno s srečnim razpletom) bolj objektivno analizirati in uporabiti v preventivi? Tu pa se je treba zavedati, da je vsaka medijska objava o gorskih nesrečah že (lahko) del preventivne dejavnosti, lahko pa naredi več škode kot koristi.


Stojan Torkar,

No to pa je objektivno poročilo o nesreči. Danijel, lepo!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti