Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z Ertlom na Himalajo

Jutro: Izvrstno uspela prireditev TK Skale
Ljubljana. 6. februarja

V torek zvečer je v Ljubljani predaval Hans Ertl o lanskem zmagovitem vzponu na vrhove Himalaje. Dvorana Uniona je bila polna do kraja. Poleg večine ljubljanskih Nemcev zagorela športna mladina, smučarji, planinarji, zlasti še ožja garda Skalašev. Zalih deklet nič koliko! Ob toplem aplavzu stopita na oder mladi predavatelj in podpredsednik TK. Skale ravnatelj Vilhar. Z lepo dobrodošlico pojasni Vilhar takšne prireditve Skalašev. TK Skala želi naši alpinistični javnosti omogočiti, da se seznani z aktualnimi problemi moderne alpinistike in s poskusi znanstvenikov, da s pomočjo alpinistov prodrejo v doslej nepristopne višave še nepoznanih velegorskih pokrajin.

Po veliki vojn se obnavljajo najdrznejše odprave v najvišje in najtežje pristopno gorovje zemeljske oble, v grozotno samotno kraljestvo Himalaje. V tem orjaškem pogorju se dviga nič manj kakor pet vrhov v višine 8100 do 8400 m, 17 vrhov nad 7600 m in 40 nad 7000 m in 120 vrhov nad 6000 m. Večni led, ki jih pokriva, pogosti snežni viharji, ki divjajo v teh višavah, in neštete druge zapreke žal vedno uspešno kljubujejo smelim planinarjem, da bi prodrli do temena teh vrhov.

Že mnogo žrtev je padlo. Zlasti mu je v spominu lanska Mertlova odprava: devet smrtnih žrtev. Isti čas je šla na enako drzno podjetje mednarodna odprava prof. G. O. Dyhrenfurtha iz Curiha. Dosegla je krasne uspehe. Njej sta pripadala tudi Monakovčana Hans Ertil in njegov prijatelj Höcht. Ta dva izkušena, vztrajna mlada alpinista sta 1. avgusta lari po silnih naporih zmagala 7775 m visoki Queen Mary Peak. Ob vsej pozornosti — ko so ugasnile luči in so se na ogromnem platnu začele vrstiti krasne slike — je prikupni predavatelj kramljaje pripovedoval, kako so 1.2 aprila lani iz Benetk krenili z ladjo na daljno pot. Opisal nam je Indijo, pohod skozi prekrasno pokrajino Kašmir, težave s kuliji — in že so nam slike same najnazorneje odkrivale čudovito romantične gorske predele, divjo samoto skal, hudournih rek in potokov, visokogorskih step in snežnikov, venomer s panoramo grozotnih višav v ozadju, gorskih orjakov, mrkih, veličastnih in zagonetnih kakor indijska božanstva.

Kratko ponavljati predavanje, ni mogoče. Ertl je predaval skoro tri ure in le s pomočjo številnih krasnih slik mu je bilo mogoče čim izčrpneje opisati edinstvene doživljaje od 13. aprila do začetka oktobra, ko se je odprava izčrpana in ponosna vrnila v Evropo.

Ertl je pravi predstavnik žilavega planinskega rodu; bistro opazuje, odkritosrčno pripoveduje, niti v najkočljivejših položajih mu ne zmanjka humorja in prijetne zbadljivosti. Še posebno pogumen in iznajdljiv je kot filmski fotograf, saj je imel s seboj 30 kg težko specialno ročno kamero, s katero je nabral najdragocenejši plen s himalajskih ledenikov. Z njo nam je tudi krasno predstavil požrtvovalnost svojih spremljevalcev: ljubega tovariša na življenje in smrt, prijatelja Höchta, pokroviteljsko zvestega prof. Dührenfurtha, še posebno pa idealizem od vseh oboževane gospe profesorjeve, ki je (42 letna mati treh odraslih otrok) tvegala vse in se s skrajnimi napori povzpela tako visoko, kakor še nobena planinarka na svetu: 7000 metrov!

Ertl, že dober znanec Ljubljančanov po dveh dosedanjih predavanjih (Na Grenlandijo in čez severno steno Ortlerja), je v tretje še posebno dobro odrezal. Odnesel je s seboj na nadaljnjo pot po Jugoslaviji res iskreno toplo zahvalo. Prav gotovo bo vselej, kadar snet pride k nam, imel polno dvorano. Želimo samo, da bi TK Skala tudi pri izbiri nadaljnjih predavateljev imela tako srečno roko.

Jutro, 7. februar 1935

 

07.02.1935

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti