Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nevarnosti v gorah

Jutro: Ljubljana, 9. februarja
Včeraj je TK Skala v šoli na Ledini nadaljevala v okviru svoje alpinistične šole s predavanjem o nevarnostih v gorah.

Klubov podpredsednik g. ravnatelj Franjo Vilhar je pripravil svoje predavanje kot izkušen alpinist in strog opazovalec vzrokov alpinskih nesreč. Po stvarni obrazložitvi povoda za splošni pohod v planine, ki temelji na notranjem hotenju posameznika, vendar pa tudi na modi, propagandi in drugem, je naštel vzroke številnih planinskih nesreč.

Nepopolnost planinca, kakor nezadostna oprema in podcenjevanje planinskih podvigov, so neštetokrat vzroki nesrečam. Ugotovljeno je, da se največji odstotek nesreč dogaja pri novincih, ki premalo poučeni pohajajo v planine.

Planinske nevarnosti je treba deliti v objektivne, subjektivne in povzročene. Objektivne so one, ki so v naravi sami, kakor nagli vremenski preobrati, megla, snežni meteži, nevihte, močna solnčna pripeka itd., zaradi česar je potrebno dobro opazovanje vremena. Subjektivne nevarnosti pa izvirajo iz človeka samega ter se izražajo v slabosti, neodpornosti, njih vzroki so pa tudi rekorderstvo in častihlepje. Povzročene nevarnosti so proženje kamenja, plazov in slično. V izogib vsem tem nevarnostim je potrebno temeljito znanje vsakega planinca v tem pravcu, da se more izogniti vsem nesrečam, ki pretijo v planinah. Vprav zaradi tega neznanja je padlo toliko žrtev v planinah. S proiciranjem nazornih slik je izpopolnil predavanje, kateremu so sledili vsi z največjim zanimanjem. Tudi temu predavanju so prisostvovali štirje gg. oficirji od planinskega polka.

Jutro, 11. februar 1935

11.02.1935

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti