Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po Slovenski Istri s Krko

Uspešen pohod OPD Koper pod pokroviteljstvom Krke

Obalno planinsko društvo Koper je pod pokroviteljstvom KRKE, d. d., Novo mesto priredilo v nedeljo, 25. januarja 2015 izjemno uspešen pohod po Slovenski Istri. Udeležilo se ga je 120 ljubiteljev hoje. Zbrala se je zanimiva pisana druščina. Domačim planincem so se pridružili prijatelji iz Planinske skupine KPD Bazovica z Reke (bilo jih je kar 36), prišli so planinci iz pobratenega PD Fram in PD Jakob Aljaž iz Maribora (13), trije iz Begunj, iz Sežane, Kamnika in celo planinec iz Beograda.
Kaj hočeš lepšega kot toliko dobrosrčnih in raznolikih ljudi na kupu z istimi cilji: spoznati del naše lepe Istre in se prijazno družiti! Vzdušje je bilo že na začetku enkratno, prisrčno, ozračje nabito s pozitivno energijo. Koliko so si imeli povedati!

Izhodišče pohoda je bila Sočerga. Stara vasica, kjer so v bližini znameniti spodmoli in naravni most – “uha Istre”, a tokrat je pohodnike vodila pot drugam, po sicer nezahtevnih, a slikovitih poteh skozi malo poznane značilne istrske vasi: Peraje, Pregaro, Rosiče in Brezovico, pa vse do Abitantov, kjer je bilo veselo druženje ob pesmi in kozarcu vina iz Gracjanove kantine. Že desetletje se Gracijano Perič trudi obnoviti svojo rojstno hišo in ohraniti njene osnovne stavbarske značilnosti. Tudi večino hiš v vasici je arhitekturno zelo zanimivih in spomeniško zaščitenih. Sicer se vas Abitanti nahaja tik pred hrvaško mejo. Pred vojno je tu prebivalo do 150 prebivalcev, nato je bila vas skoraj izpraznjena, a zdaj se vanjo počasi vrača življene. K temu pripomore tudi vsakoletna mednarodna likovna kolonija.
Na novo obnovljene poti, po katerih so pohodniki uživali v zimsko uspavani nedotaknjeni naravi ob presenetljivih pogledih na grebene Čičarije in celo na vršace Julijskih Alp, pripovedujejo vznemirljivo zgodbo, ki je trajala tri leta, zato si zasluži nekoliko obširnejši zapis. Kolovozi, ki so nekoč povezovali vasi med seboj in bili glavna pot v svet so se po odselitvi prebivalcev v obalna mesta močno zarastli, bili povsem neprehodni in marsikje ni bilo več sledu o njih. In začetek zgodbe je tu. Bil je potreben velik trud in napor, da so ponekod poti sploh našli, jih očistili ter jih usposobili za lahkotno hojo, ki nudi pravi užitek v vseh letnih časih. Za uspešen potek zgodbe gre zahvala številni ekipi, predvsem upokojenih planink in planincev OPD Koper, z Aldom Zubinom na čelu. Do konca zgodbe jih je pripeljala zgolj njihova trma in neskončna zagnanost, ki že meji na pravo strast, saj so poti namenili neskončno veliko ur dela.

Udeleženci pohoda niso mogli prehvaliti opravljenega dela! Pot je vzorčni primer lepe planinsko turistične poti, primerne za spoznavanje notranjosti Istre. Na več kot štiri ure dolgi hoji je planinski vodnik Aldo opozoril pohodnike na mnoge naravne znamenitosti, ki jih ponuja pestra geološka zgradba, na vsakem koraku (apnenec se menjuje s plastmi fliša). Ena najbolj privlačnih je bila gotovo 8 metrov visok slap Veli Vir, ki se izliva v smaragdno zelen tolmun, ob njem pa so si lahko ogledali lepo obnovljeno kamnito hiško (kažun). Navdušeni so bili nad “pralnicami perila” v naravi (kje so že tisti časi!), nad suhimi zidovi in mnogimi terasami, ki jih je človek izoblikoval, da je posadil trto in zelenjavo, danes pa jih je komaj razpoznati…Veselili so se pomladansko prebujajoče se narave: tu so že istrski telohi in šopkov cvetočih trobentic tudi ne manjka… Sproščeno petje nekaterih pohodnikov je bila še posebna nagrada vsem udeležencem.
Veselo druženje v Abitantih je popestrilo darilo KRKE, d. d., Novo mesto. Vsak prijavljeni udeleženec je dobil nahrbtnik in pohodne palice. Hvala za prijazno vzpodbudo! Še bomo šli v naravo in darilo bo dobrodošlo.

Besedilo: Maruška Lenarčič
Fotografije: Darko Mohar
 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti