Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Napoved 9. festivala

...01.2015

 

petek, 30. januar 2015, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 1374

gorniškega filma Domžale, ki bo med 23. in 27. februarjem v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Mestnem kinu Metropol v Celju in Mestnem kinu Ptuj

Edini tovrstni festival v Sloveniji, ki ga že deveto leto organizira Društvo za gorsko kulturo, je od leta 2007 tudi član ugledne Mednarodne zveze gorniškega filma (IAMF).
Na festivalski razpis se je prijavilo 93 filmov z vseh koncev sveta. V tekmovalni program letošnjega festivala je bilo izbranih 50 filmov skupne dolžine 32 ur.

Filme bo ocenjevala petčlanska mednarodna žirija: nemška televizijska urednica in plezalka Claudia Kühle, slovenska scenaristka dokumentarnih filmov in svobodna kulturna ustvarjalka Mojca Volkar Trobevšek, avstrijski filmski ustvarjalec in sodelavec festivala gorniškega filma v Gradcu Matthias Aberer, nepalski okoljevarstvenik, avtor dokumentarnih filmov in organizator več filmskih festivalov v Nepalu Sudarson Karki ter slovenski športni plezalec in alpinist Matjaž Jeran.

Pestro filmsko dogajanje bodo dopolnili predavatelji, zgodbam katerih bo veselje prisluhniti: legendarna ameriška plezalka Lynn Hill, ki je po vsem svetu premikala meje prostega plezanja, ikona športnega plezanja Maurizio Zanolla - Manolo iz Italije, ki pri 56 letih še vedno pleza smeri z oceno 9a, predani nepalski raziskovalec ptic s fotoaparatom in kamero v roki Sudarson Karki, slovenski plezalski zanesenjak in idejni oče Plezalnega centra Ljubljana Matjaž Jeran, znan po doživeti plezalni in popotniški fotografiji in nepozabnih zgodbah, ter ob letošnji 40-letnici prvega slovenskega vzpona na osemtisočak člani odprave Makalu 1975. V spremljevalnem programu bo mogoče prisluhniti predavanju o znameniti pohodniški poti Alpe Adria Trail, na alpinistično-plezalnem večeru pa bo Planinska zveza Slovenije razglasila najboljše alpiniste in športne plezalce leta 2014.

eXTReMe Tracker