Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski kotiček - 23.01.2015

Kamniški občan - Bojan Pollak: Novi kamniški alpinisti

Že drugo leto zapored so kar trije člani AO Kamnik uspešno opravili zahtevni izpit za alpinista v okviru komisije za alpinizem Planinske zveze Slovenije.

Kamnik – Vendar to ni dovolj, če hoče nekdo postati tudi kamniški alpinist. Upoštevanje tradicionalnih običajev je namreč pomembno za ohranjaje našega bistva in identitete in s tem tudi obstoja. Krst oz. sprejem novih kamniških alpinistov je bil 6. decembra 2014 zvečer na Kokrskem sedlu. Med samim sprejemom je bila tudi podelitev prehodnih priznanj za »naj vzpon« pripravnika, ki ga je dobil Brane Malus za vzpon na Zahodni Čulu v Nepalu in za »najbolj odbito dejanje«, ki ga je dobil Jaka Capuder. Čast biti sprejet med kamniške alpiniste je tokrat pripadla Blažu Gladku, Mateju Mučiču in Urošu Resniku. Pa tudi Simonu Kurinčiču, ki je sicer alpinist že več let, saj je svoj krst doživel že v AO Idrija, a ga je življenjska pot zanesla v Kamnik, kjer se je zelo aktivno vključil v delo in življenje kamniškega alpinističnega odseka. Tokrat je bil sprejem nekaj posebnega.

Prvič v zgodovini sprejemov na Kamniškem, pa verjetno tudi v celi Sloveniji, so komisijo, ki je vodila celo predstavo, sestavljale alpinistke. Imenovali so jih kar »komisarke«, čeprav so zaigrale vlogo (strogih) učiteljic. Svojo nalogo so odlično opravile in tako dale ceremoniji nov polet in deloma tudi vsebino, čeprav so morale veliko prestati tudi zadnje plati treh kandidatov.

Sledila je sproščena zabava do jutranjih ur. Dopoldne in popoldne pred sprejemom je bil čas polno izkoriščen za usklajevalni seminar kamni- ških alpinističnih inštruktorjev, ki ga je vodil Marko Petek. Pripravniki so ponovili osnove zimske plezalne tehnike, tečajniki so se pa seznanili z njo.

 

Stane Šimšič – častni vodnik PZS
Vsako leto podeli vodniška komisija PZS omejeno število najvišjih priznanj za delo na področju prostovoljnega planinskega vodništva. Najvišje priznanje, naziv častni vodnik PZS, je za leto 2014 prejel tudi Stane Simšič, dolgoletni član vodniškega odseka PD Kamnik.

Z vodništvom se je začel aktivno ukvarjati že leta 1975, formalno pa se je registriral šele leta 1993. Večino izletov je izmenično vodil s pokojnim Ladom Golobom in Zdravkom Markušem, po Golobovi smrtni nesreči pa sta nekaj let organizirala in tudi vodila izlete pri PD Kamnik skoraj izključno Stane in Zdravko, dokler se v 90-tih letih niso v vodništvo vključili mlajši kadri. Njegovi izleti so resnično zanimivi in dobro obiskani, kot vodnik PZS pa sodeluje tudi pri vodenju izletov planinske sekcije DU Kamnik. Trenutno je s 87 leti najstarejši registrirani in še aktivni vodnik PZS.

 

Planinci – jubilanti
PD Kamnik ima lepo navado, da svojim aktivnim članom ob koncu leta, v katerem dosežejo določeno starost, izkaže pozornost s priznanjem na krajšem družabnem srečanju. Konec leta 2014 so bili deležni pozornosti Zdravko Bodlaj in Frane Kemperle za 60 let, France Malešič, Franc Obreza in Peter Jeras za 70 let; Janez Podjed in Ivo Gašperič za 75 let, Ivo Rostan, Franc Golob st. in Jože Kladnik za 80 let, Franc Primožič za 90 let in Francka Mihelič za 95 let.

 

Uspel tečaj za varnejšo hojo v planine v snegu
Vodniški odsek PD Kamnik je že sedemnajsto leto zapored organiziral osnovni tečaj za varnejšo hojo v snegu v planine. Tako preventivno deluje za zmanjšanje nesreč v gorah in planinah. Najprej so bila predavanja o nevarnostih v planinah pozimi, o tehniki gibanja, o pripravi ture in o opremi.

Vaje in tura pa so bile dve soboti, 13. in 27. decembra 2014, na relaciji Jermanca–Klin–pod Wisiakovo grapo (Planjava). Na turi je bilo praktično ugotavljanje možnih in stvarnih nevarnosti in obdelani načini hoje brez palic in s palicami v snegu, zaustavljanje s palicami in brez njih v mehkem snegu, uporaba cepina za hojo, vožnjo po zadnji plati, za zaustavljanje in za plezanje, uporaba derez in hoja z derezami in uporaba plaznih žoln. Poleg tega je bilo povedano še veliko drugih koristnih reči za varnejšo hojo v zasnežene gore in planine. 

Bojan Pollak


 

Tečaj varnejše hoje v gore v zimskih razmerah
Kamnik – Člani Društva GRS Kamnik tudi letos pripravljajo tečaj varnejše hoje v gore v zimskih razmerah, ki bo potekal 30. in 31. januarja na Veliki planini.

Zbor udeležencev bo v petek, 30. januarja, ob 17. uri v Domžalskem domu na Mali planini, zaradi omejenih možnosti nastanitve pa se tečaja lahko udeleži največ štirideset oseb. Prenočišče in prehrana bosta zagotovljena v Domžalskem domu. Prijave s podatki udeležencev (ime in priimek, naslov, datum rojstva in kraj, telefon, e-naslov in članstvo katerega PD) sprejemajo do zasedenosti izključno po elektronski pošti: info@grs-kamnik. si. Prijave so veljavne z nakazilom kotizacije, ki znaša 20 evrov za člane PZS in 40 evrov za nečlane. Kotizacijo je potrebno nakazati do 30. januarja na TRR: SI56 0231 2003 5354 472, sklic 30012014, ali vplačati ob začetku tečaja. V kotizacijo je všteto povračilo stroškov predavateljev, gradivo in zavarovanje, bivanje in prehrano v koči pa plača vsak sam.

Praktični del bo potekal na terenu, zato se od udeležencev zahtevajo primerna oblačila in obutev ter ostala oprema za gibanje v gorah v zimskih razmerah (cepin, dereze, čelada, plazovni trojček). Več informacij na strani www.grs-kamnik.si.

J. P.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti