Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tragična smrt zaslužnega planinca

Jutro: Slovenjgraškega poštnega upravnika Franca Eiletza je v nedeljo zvečer zasul snežni plaz izpod Ravnjakovega vrha
Guštanj, 28. januarja 1935

Smučarski klub Guštanj-Kotle je v nedeljo priredil podsavezno prvenstvo v smuku z Uršlje gore. Obrnil se je tudi na SPD, naj oskrbi kočo za tekmovanje. Podružnica SPD v Slovenjgradcu se je rada odzvala prošnji in na Uršljo goro sta odšla telegrafski nadziratelj Franc Kavs in 64-letni poštni upravnik Franc Eiletz, oba iz Slovenjgradca.

Ponoči od sobote na nedeljo pa je zapadlo nad 1 m snega, a kljub temu so bila tekmovanja končana v redu. Ko so tekmovalci odšli, sta Kavs in Eiletz okrog 16 zapustila kočo. Čeprav so jim svetovali, naj bi se vrnila po markirani poti čez Guštanj v Slovenjgradec, sta jo mahnila brez smuči po najkrajši poti, ker sta morala biti zvečer zaradi občnega zbora gasilnega društva doma. Zaradi obilice snega in nastale teme sta pa pod starotrškimi planinami zgrešila pot. Nenadoma je Eiletz, ki je šel za tovarišem, slišal, kako se je izpod Ravnjakovega vrha utrgal težak plaz, ki je s silnim truščem bobnel v dolino. Opozoril je Kavsa na pretečo nevarnost in ta se je naglo instinktivno pripognil. V naslednjem trenutku je oba plaz potegnil s seboj in ju pokopal.

Kavs je bil samo onesveščen in čez nekaj časa se je zavedel. Ker je imel eno roko prosto, se je z naporom vseh svojih sil izkobacal iz snega ter se ozrl za tovarišem, o katerem pa ni bilo ne duha ne sluha. Od 9. zvečer pa prav do polnoči je Kavs iskal pogrešanega Eiletza, a ga ni našel. Ves potrt je na kraju, kjer ju je zasul plaz, zasadil palico in se napotil v dolino. Do smrti izmučen je prijel okrog 9. zjutrai v Rimski vrelec, kjer je prijavil nesrečo.

Iz Guštanja so telefonirali v Slovenjgradec in takoj so se organizirale reševalne ekspedicije v Guštanju, Kotlah in Slovenjgradcu, ki so pohitele pod vodstvom Stanka Štandla, člana SPD, na Uršljo goro. Reševanja so se udeležili večinoma smučarji in pa tudi gasilci, a z njimi je šel tudi Kavs, čeprav je bil zelo utrujen.

Kmalu so prišli do kraja, kjer je Kavs zasadil palico, in takoj začeli z odkidavanjem snega. Ob 14. se jim je po naključju posrečilo, da so izpod 4 m debele snežne plasti potegnili Eiletza, seveda že mrtvega.

Nesrečno žrtev so prenesli v dolino in jo nato z reševalnim avtomobilom prepeljali v Slovenjgradec.

Tragično preminuli Eiletz e bil navdušen planinec in je ves svoj prosti čas porabil za ljubljene mu planine. Bil je dolga leta blagajnik SPD, a tudi član raznih drugih organizacij, gasilnega društva i. dr. Za njim žalujejo žena Julijana, sin Rafael in hčerka Lidvina, por. Mrovlje. Blagemu pokojniku bodi ohranjen svetel spomin, preostalim pa naše sožalje.

Jutro, 29. januar 1935
 

29.01.1935

dLib.si


  SiOG 1935/1 


Beli grob naše gore
Jutro/G-L - Ljuba Prenner: Francu Eiletzu poslednji pozdrav


Možne lokacije snežnega plazu, ki je leta 1935 zasul Eiletza. Iščemo bolj točne podatke ...

Vris: Miha Pavšek

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti