Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sedlo Vrh Strmali

Silvo Baznik: Veter počasi slabi in branje na internetni strani Turnega kluba Gora me je vzpodbudilo, da ujamem s prijateljem še zadnjo možnost smučanja s sončne planine Pecol.

Tako se zjutraj odpeljeva v Rateče in k zahodnim sosedom v Trbiž, kjer nadaljujeva v Rabeljsko dolino. Peljava mimo nekdanjega rudnika svinca in cinka pod Malo Kraljevsko špico in Rabeljskega jezera do sedla V žlebeh, kjer parkirava na poledenelem parkirišču pri koči finančne policije, nekje na višini 1190 m.

Nekaj korakov je potrebno narediti peš, nato pa na smuči in prične se vzpon. Snega ni veliko, ko doseževa cesto, ki pelje na planino, je asfalt prekrit z nekaj centimetrov predvsem poledenelega snega, marsikje pa ga je sonce že vzelo a kljub temu le enkrat zmanjka snega za nekaj dolžinskih metrov cez celotno širino ceste. Dokaj hitro sva bila na obsežni planini, kjer stopava mimo koče Rifugio di Brazza na višini 1660 m. Pogled na planino je razodel, da je sneg v zadnjih izdihljajih, le višje pod vršaci ga je še dovolj. Stopava dalje, iščeva snežne jezike med kotanjami in vzpetinami ter pričneva še zadnji vzpon, kjer je snega dovolj za brezskrbno vijuganje. Tu narediva odmor pred nadaljevanjem. Sonce greje, ne le naju, temveč tudi mestoma poledeneli sneg in čas je, da stopiva naprej proti najinemu cilju, sedlu Vrh Strmali na višini 2201 m. Sedlo je med Vrhom Strmali (2230 m) in Špikom nad Policami (2753 m) in je priljubljen turnosmučarski cilj. Pred nama so bili trije turaši, za nama pa se je podila cela množica tako, da kmalu pričneva smuk s sedla. Sneg je medtem ravnoprav odjenjal in omogočal lepo zavijanje. Kjer sva zjutraj naredila odmor, sva ga tudi pri povratku. Vzela sva si nekaj časa za klepet s črnimi pernatimi spremljevalci in jim poklonila nekaj kruha in sira. Sonce naju je lepo grelo a ko je zapihalo, sva urno nadaljevala smučanje. Nižje na planini sva poiskala prehode, se ustavila za fotografiranje in smučala skozi gozd do ceste in po njej z enim snemanjem smuči prismučala na izhodišče.

Sledila je vožnja v našo lepo domovino s postankom za fotografiranje Mangarta in Rabeljskih špic.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti